Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nöjesredaktören: "En välkommen rockfestival"

/
  • Peter Carlsson - nöjesredaktör för Tidningen Ångermanland, Örnsköldsviks Allehanda och allehanda.se.

I helgen färgas Kramfors finfina Folkets Park i hårdrockens mörka färger.
Däremot ser det allt annat än mörkt ut för Metal Inferno-festivalen.
Den har successivt vuxit under tre års tid, både gällande antal band och rent publikmässigt, och onekligen tycks festivalen gå en ljus framtid till mötes.

Annons

Egentligen är det inte så konstigt, eftersom det sedan länge finns en stark rocktradition i Kramfors. Det är också därför som det känns lite extra kul att det anordnas rockfestival i Christoffer Kramms gamla hemstad.

Arrangörernas ambition är att på sikt anordna en större festival, företrädelsevis på våren eller vinter. Det låter onekligen väldigt klokt. Sommaren är ju de facto redan full av andra rockfestivaler, så som exempelvis Getaway Rock, Rock On The Docks Festival, Rockstad Falun och självklart Sweden Rock Festival. Att försöka starta ytterligare en större sommarrockfestival, med ambition att locka långväga gäster, känns både riskabelt och tveksamt.

Nej, då låter en vår- eller vinterfestival mycket mer rimligt, en festival som tidsmässigt inte konkurrerar med massa andra festivaler och evenemang. Arrangörerna, med Mattias Lilja i spetsen, bör snegla en del på Umeås rockfest House Of Metal, som hålls på vårkanten varje år. Jag har själv besökt HOM och gillade verkligen festivalen i fråga, inte minst för festivalens förmåga att locka etablerade välkända band, men också för dess fingertoppskänsla att leverera talangfulla rockband på uppgång.

Under helgens Metal Inferno; Autumn Rage lirar totalt 14 band. De flesta av dem, förutom högst kompetenta Recrement, Bulletsize och Kramforsfavoriterna Grand Nation, är måhända bara kända på den Västernorrländska musikscenen. Men icke för ty finns det intressanta, mer okända, inslag i den breda banduppställningen. Örnsköldsviksbandet Meadow´s End är ett sådant band, Sollefteåbandet Wisefield ett annat.

Sammantaget är det väldigt kul och viktigt, inte bara för Kramfors utan hela Västernorrland, att våra talangfulla lokala band får spelmöjligheter som på exempelvis Metal Inferno. Utan spelningar utvecklas inga band.

Som Ronnie James Dio sjöng 1978, då i det brittiska rockbandet Rainbow: Long live rock 'n' roll!

Mer läsning

Annons