Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Niklas Strömstedt till Härnösand: "Ska bli kul att få komma hit"

Med en 37–års lång karriär bakom sig är Niklas Strömstedt en av Sveriges mest folkkära artister. På lördag spelar han på Härnösands Stadsfest.

Annons

Niklas Strömstedt spelar på Härnösands stadsfest under lördagen.

Under våren har hans show "Storhetsvannsinne" hyllats bland kritikerna. Nu är det uppehåll för en sommarturné innan showen startar igen i höst på Trädgår´n i Göteborg. Men när det handlar om vilket att föredra av show eller spelningar är det en svår dragkamp.

– Det är två olika saker. Showen är mer formaterad och man ändrar inte så mycket. Bandet och kläderna ska se ut på ett visst sätt. När man är ute på spelningar är det lite som kalvar på betet, men båda är förstås roliga, säger Niklas Strömstedt.

Niklas har tidigare besökt Sundsvall och trakterna runt omkring där han har många minnen ifrån.

– Runt omkring 1978 hade jag en del kompisar i Sundsvall, så jag hängde en hel del där då och har sedan dess spelat en del där. Nu ska det bli roligt att få komma till Härnösand, säger han.

Och när det gäller spelningarna är det både gamla och nya låtar som spelas.

– Jag vet ju själv hur det är, om jag går på en konsert vill jag höra de gamla hitsen. Det har varit väldigt roligt på de spelningarna vi gjort hitills så det verkar som om publiken gillar det. Det kommer bli lite nyare och andra oväntade låtar. Vilka de oväntade låtarna är kan jag inte avslöja, säger han och skrattar.

I hans show "Storhetsvannsinne" kommer allt fram, musiken och hitsen men också missarna. Men om han själv har storhetsvannsinne tror han inte.

– Nej det har jag inte, eller jag vet inte. Det finns ju ingen som spelar mig så bra som mig själv. Jag kommer ihåg första gången någon sa att jag borde göra en egen show eftersom jag hållit på ganska länge. Då var min första spontana kommentar att det är storhetsvannsinne. Det har tagit ganska lång tid för mig att hitta fram till det jag är bra på och acceptera att det finns saker jag är mindre bra på. Ju längre åren har gått desto mindre ängslig har jag blivit. Jag bryr mig inte så mycket om vad andra tycker. Man kan säga att jag skiter i vad grannarna tycker, säger Niklas.

När vi ändå pratar om storhetsvansinne, ser du dig själv som en storhet inom svensk musik?

– Jag är väldigt glad och stolt över de låtar jag har skrivit och att jag har hållit på med musiken så pass länge. Men jag ser mig själv inte som någon storhet.

Men om musikkarriären inte blivit av hade det funnits en klar plan b.

– Hade jag inte blivit fotbollsproffs skulle jag varit journalist eller författare. Jag hade hållit på med skrivande på något sätt. Tidigare har jag till exempel skrivit krönikor för veckorevyn så skrivandet är någonting jag tycker om. Den bästa kombinationen hade såklart varit att jobba som sportjournalist, säger Niklas.

Efter en sådan lång karriär som du har haft, finns det inte en bucket list att bocka av?

– Jag tror att man gör en sådan lista om man är lite missnöjd med sitt liv. Jag kan verkligen inte klaga över mitt liv men det finns så klart många platser på jorden jag skulle vilja åka till. Det finns fortfarande en hel del låtar och spelningar kvar att göra, säger han.

Förra säsongen av "Så mycket bättre" som visades förra året var en av de mest uppmärksammade låtar den säsongen just framförd av Niklas. Med sin egen tolkning av Ace of base låt "Happy Nation", risades och rosades låten "Lyckolandet". Med fraser som "SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria Tider, Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, Järnrörsligan – Nej, nej tack!” blev det en stor snackis om kritik mot Sverigedemokraterna (SD).

– SD är ett rasistiskt och odemoratiskt parti. Jag ville säga med låten precis som i "Happy nation" att vi är ett brotherhood of man. Vi har fått olika förutsättningar till våra liv. Vi lever i en demokrati och får tycka vad vi vill tack och lov. Här har alla rätt och säga ja eller nej tack. Alla kan så klart inte tycka som jag och det är upp till var och en vad man tycker, säger Niklas Strömstedt.

På lördagkväll klockan nio går Niklas Strömstedt upp på Stora scenen i Härnösand.

Mer läsning

Annons