Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket på gång för Joel Kinnaman

/
  • Rollen som JW i
  • Joel Kinnamans karriär är glödhet, han jobbar jämt och var
  • Joel Kinnaman med flickvännen Olivia Munn, skådespelare i tv-serien
  • Joel Kinnaman med Samuel L Jackson på filmmässan Comic Con i somras.

Sista "Snabba cash"-filmen klämde Joel Kinnaman in på två dagar mellan "Robocop" och "The killing"-inspelningar.
Rollen som JW är en av karriärens viktigaste men nu får den hård konkurrens av en robotpolis och en sovjetisk sociopat.

Annons

Egentligen skulle Joel Kinnaman inte ha varit med i den sista "Snabba cash"-filmen alls. Med Hollywood-karriären i full fart fanns ingen tid för en tredje vända som JW. Men vad vore väl "Snabba cash" utan sin största stjärna? Till slut hittade han ett sätt.

– Det var en riktigt galen period. Jag spelade in några extra scener för "Robocop", som hade förlagt inspelningen till Vancouver för att det skulle funka med inspelningen av "The killing". Då flög jag ner på helgen till LA och gjorde "Snabba cash" på två dagar. På en vecka spelade jag tre olika roller. Det var lite speciellt, säger Joel Kinnaman på telefon från Prag där han spelar in thrillern "Child 44" i regi av Daniél Espinosa.

Med i den filmen är också Tom Hardy och Gary Oldman, liksom de svenska stjärnorna Noomi Rapace och Fares Fares. TT får en pratstund med honom innan han ska ut och käka middag med just Fares Fares.

Joel Kinnaman beskriver det som "ett guldjobb" att få vara ute i världen och jobba med sina gamla "Snabba cash"-kompisar.

– Mestadels är man ute på egen hand och jobbar och det kan vara lite ensamt men här är vi är ett bra kompisgäng, det är mycket garv. Daniél har en otrolig stämning på sina inspelningar, jag är så jävla imponerad av honom och att se alla de här världsskådisarna, vilken respekt de har för honom och att de dras med i stämningen.

I "Child 44" spelar Joel Kinnaman en riktig bad guy-roll, en man som jobbar inom Stalins säkerhetspolis och är Tom Hardys rollfigurs nemesis.

– Det är den svåraste rollen jag gjort. Jag låg verkligen och vände och vred mig en månad innan jag åkte ner till inspelningen. Det var en av få gånger jag kände att det här kanske jag inte kan, hur gör jag honom till en människa och inte bara en karikatyr av någon som är ond? Men jag knäckte den nöten första veckan på inspelningen och har bara lirat loss sedan dess.

En annan aktuell roll för Kinnaman är den som polisen Alex Murphy i nyinspelningen av "Robocop". Den rollen beskriver han som svår av en helt annan anledning.

– Det är en högprofilfilm som det har satsats mycket pengar på att göra och att marknadsföra. Det kommer att bli en ny upplevelse, att åka på världsturné och promota. Det är inte det roligaste med det här jobbet men det är en del av det, som man måste bli bra på också.

"Robocop", vars premiär skjutits upp från sommaren 2013 till vintern 2014, presenterades för fans och media på den stora filmmässan Comic Con i somras. Enligt Joel Kinnaman var mottagandet positivt och stämningen "snäll".

Kommer du att jobba i Sverige inom överskådlig tid?

- Inte så länge jag spelar in "The killing". Vi får se om det blir en fjärde säsong men det kan nog bli ett eller två år till. Då är det bara fem, sex månader kvar på året och om jag vill göra något annat i USA blir det inte mycket tid kvar. Men jag vill gärna spela teater i Sverige igen, det saknar jag verkligen nu. Jag kollar på möjligheter att göra det i New York också.

Var skulle du säga att du bor egentligen?

– Ja, det är frågan. Grejen är att jag jobbar nästan hela tiden och man jobbar ju aldrig där man bor. Jag bor med tjejen i LA, men bara en vecka efter att jag är klar här i Prag ska jag filma i New York. Jag skulle gärna vilja bo där. Vi får se, det är fortfarande lite av ett "work in progress" med hemsituationen.

Fakta - Joel Kinnaman

• Ålder: 33

• Bor: Just nu i Prag.

• Familj: Flickvännen Olivia Munn

• Karriär i urval: "Snabba cash"-trilogin, "Johan Falk"-serien, amerikanska tv-serien "The killing", thrillern "Safe house", som var kompisen Daniél Espinosas internationella debutfilm.

• Just nu: Aktuell i "Snabba cash - livet deluxe". Spelar skurk i "Child 44", en filmatisering av Tom Rob Smiths roman som utspelar sig i Stalins Sovjet där en MGB-agent (Tom Hardy) blir omplacerad och får utreda en serie barnmord.

• Längre fram: Blir nya "Robocop" med hela världen.

• Om "Snabba cash": "Det har varit väldigt viktigt för mig. Det blev en film som många i branschen i USA såg. Och socialt var vi ett helt kompisgäng som bildades under ettan, det blev den stora familjen".

Miranda Sigander/TT

Mer läsning

Annons