Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikmakarna uppträder i Almedalen – i stället för SD: "Musik kan bygga broar"

På torsdag trängs Musikmakarna med politiker när de uppträder i Almedalen. De ska gästa Visby domkyrka – i stället för Sverigedemokraterna (SD).

Annons

På torsdag uppträder Musikmakarnas studenter i Almedalen. Rektor Ulla Sjöberg ser fram emot kvällen.

Det handlar om Musikmakarnas projekt "Musik och människor", som framfördes i Örnsköldsvik under våren. Låttexterna skrevs sedan studenter vid Musikmakarna intervjuade ensamkommande flyktingar om deras liv och flykt.

– Vi tänkte att musik kan bygga broar, det går alltid att göra över alla gränser, säger Musikmakarnas rektor Ulla Sjöström.

När de under våren framförde projektet i Örnsköldsvik berörde det många.

– Det finns hopp för Sverige, Örnsköldsvik och för världen. Låt oss fortsätta dela kärlek med varandra, sa Sjöström då.

Och nu ska Musikmakarna alltså fortsätta dela kärlek - under Almedalsveckan. Det är Svenska kyrkan i Visby som har bjudit in Musikmakarna till Almedalen.

– De tycker budskapet, idén och upplägget är så otroligt intressant och roligt, säger Sjöström.

Kyrkan har under några års tid anordnat Nikodemussamtalen under Almedalsveckan. I vanliga fall har varje politiskt parti sin egen dag och toppar ur respektive parti gästar då kyrkan för samtal. I år avböjde SD själva att medverka och kyrkan tog således inget politiskt ställningstagande. SD:s nej banade istället väg för Musikmakarna.

Raimond Molander är verksamhetsledare i Visby domkyrkoförsamling.

– Det fanns en tanke hos mig att försöka få de här ungdomarna hos Musikmakarna att ha en konsert. Vi tog därför tillfället i akt att ha den här konserten på den här tidpunkten, säger han.

Molander fick höra om Musikmakarnas projekt under Ideellt forums idédagar i Umeå förra hösten - och han tyckte att föreställningen passade väl in i kyrkans värdegrund.

– Kyrkan i Visby har funnits på plats i över 1000 år och vi jobbar väldigt mycket utifrån människors lika värde, säger han.

Musikmakarna kan också få framföra sin konsert på fler orter. Förutom Almedalen finns intresse också från Båstad och Umeå. Ulla Sjöberg är glad att projektet har fått vingar.

– Det kändes som ett väldigt viktigt projekt. Det var ett helt icke-kommersiellt projekt till skillnad från det vi gör dagligdags på skolan. Det här gjordes bara med hjärtat och det ligger oss därför också så nära hjärtat, säger hon.

Mer läsning

Annons