Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moraeus tar över "Så ska det låta"

/

En andra säsong av succén "Moraeus med mera" och ny programledare för "Så ska det låta". Kalle Moraeus breder ut sig över SVT - där de stora underhållningsprogrammen leds just män.
Men SVT:s programdirektör Annie Wegelius tror inte att tittarna bryr sig om den manliga dominansen.

Annons

Sedan 2006 har Peter Settman varit programledare för musikunderhållningen "Så ska det låta". Men nu tar Kalle Moraeus, känd som en av musikerna i Orsa spelmän, över ett av SVT:s flaggskepp.

Kalle Moraeus tappade hakan när han fick frågan.

– Det är svårt att förstå att några människor sitter och tänker på mig som en sådan person som kan leda "Så ska det låta", säger han till TT Spektra.

Kalle Moraeus har tidigare varit julvärd i SVT och redan på söndag är han tillbaka med en andra säsong av "Moraeus med mera", programmet där han träffar musiker i sitt tält vid Orsasjön.

Om han får som han vill kniper han ytterligare ett jobb på tv-kanalen.

– Förra året hade jag den stora glädjen att vara reporter på Vasaloppet, jag hoppas att jag får göra det igen.

Peter Settman går nu vidare till ett ännu hemligt underhållningsprogram som ska sändas under senhösten i SVT. Det är utan minsta oro han lämnar över stafettpinnen till Moraeus.

– Jag tror att han kommer att föra in mycket mer musikalitet i programmet än vad jag kunde, säger han.

"Doobidoo", "Så ska det låta", "På spåret" och "Skavlan" - många av de stora underhållningsprogrammen har manliga programledare. SVT:s programdirektör Annie Wegelius tycker att man måste se till tablån i sin helhet, inte bara helgunderhållningen som ligger på bästa sändningstid.

– Det är ett otroligt fokus på vilka programledare vi har på fredag, lördag och söndag klockan 20.00 och sedan glömmer man bort alla andra 2 998 timmar tv där en majoritet av programmen har kvinnliga programledare, säger hon och kommenterar valet av den nya programledaren för "Så ska det låta".

– Kalle är ett otroligt bra val just för det här programmet. Vi kan inte undvika att ta honom för att vi till varje pris måste göra journalisterna glada.

Annie Wegelius tror inte att tv-tittarna är lika brydda om könet på programledarna, utan att det är en fråga som blåsts upp i medier.

– Publiken har inte fokus på det, det är ni journalister som har fokus på det. Ni bestämde er för det för några år sedan. Det är en tacksam och väldigt enkel konfliktyta och vi kommer aldrig att kunna vinna det tror jag, säger hon till TT Spektra och fortsätter:

– Vi får aldrig några brev från publiken där de undrar varför vi valt som vi gjort. Publiken tänker inte så och vi har blivit ganska duktiga på att tolka vad publiken tycker och tänker och vill ha. Det här är ingen större fråga för dem.

Peter Settman om mansdominansen:

SVT:s stora underhållningsprogram har till stor del manliga programledare. Före detta "Så ska det låta"-programledaren Peter Settman förklarar det med att programledare för underhållnings-tv traditionellt har setts som ett mansyrke.

– Att leda underhållning kräver ett visst kynne, du måste våga säga "Hej här är jag". Traditionellt sett tar inte tjejer den typen av plats. Som producent har jag frågat många tjejer om de kan tänka sig att bli programledare i underhållningssammanhang, de flesta tackar nej och säger "Det passar inte mig, jag är inte den typen av person, jag är lite mer seriös".

Men han tror att det håller på att förändras.

– Jag känner mig väldigt glad över att personer som Malin Olsson och Gina Dirawi som tar plats och kliver in i tingel tangel-tv och gör det så självklart och bra.

Fakta - "Moraeus med flera":

• Medverkande artister: Britta Persson, Lill Lindfors, Petter, The Royal Concept, Yohio, Hoffmaestro, Louise Hoffsten, Måns Zelmerlöw, Sofia Jannok, Jasmine Kara, Lisa Nilsson, Oskar Linnros med band, Sven-Bertil Taube, Benny Andersson med Sofia Pekkari, Johan Ulveson och Magnus Roosmann, Kim Cesarion, Larz-Kristerz, Petra Marklund, Eldkvarn, Eric Saade, Meja, Samuel Ljungblahd, The Kingdom Choir, Edda Magnason, Monica Dominique, Orup, The Sounds, Dalasinfoniettan med dirigent Joachim Gustafsson, Marit Bergman, Noonie Bao, Ola Salo, Olle Ljungström, Adrian Lux, Darin, Hästpojken och Py Bäckman.

• Premiär: 25 augusti i SVT 1.

Karin Dofs/TT Spektra Linus Brännström/TT Spektra

Mer läsning

Annons