Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med nöjesåret 2012 i backspegeln

Härnösands Dansbandsfestival kastade in handduken, Andreas Öhman släppte ifrån sig ännu en succéfilm, Frida Hyvönen spelade inför en proppfull domkyrka, Ljust & Fräscht drog massorna till Fjällräven Center och årets festivalupplaga av Urkult blev ytterligare en framgång - mycket tack vare en unik tjej med persiskt påbrå.
En hel del hände onekligen under nöjesåret 2012 i Ångermanland.
Anspråkslöst - här är Ångermanlands vinnare i nöjeskategorierna årets...

Annons

... evenemang: Urkult - en ekonomisk och publikmässig framgång och dessutom framröstad av er läsare som Ångermanlands bästa festival. Urkult blir bara större och bättre för varje år som går.

... låtskrivare: Musikutbildningen Musikmakarna i Ö-vik - vars elever, både gamla och nuvarande, fick med ett flertal låtar i Melodifestivalen 2013.

... förfall: Härnösands Dansbandsfestival: lade sin festival samma helg som Malungs dansbandsvecka och blev tvungen att ställa in på grund av bristande publikintresse. Upp som en sol 2010 och ner som en pannkaka 2012. Hur blir 2013?

... minsting: 15-åriga Awa Santesson-Sey - årets "X-factor"-vinnare, som gästade Ö-vik under mellandagarna.

... spelning i Ångermanland 1: Laleh på Urkult i Näsåker.

... spelning i Ångermanland 2: Frida Hyvönen i Härnösands domkyrka under Broöppning.

... spelning i Ångermanland 3: Jerry Williams på Skulefestivalen i Docksta.

... premiär: "Bitchkram", av Djupedssonen Anderas Öhman, som spelades in i Härnösand, Alnö och Sundsvall och hade biopremiär 19 oktober.

... återförening: Metalbandet Engine Number 9 från Ö-vik.

... skiva: Umeå/Ö-viksbandet Meshuggahs gravt kritikerrosade album "Koloss", som släpptes 28 mars.

... utflyttade Ångermanlänning: Plura i Eldkvarn, som släktforskade i SVT-programmet "Vem tror du att du är?", vilket påvisade att Pluras familj var Ångermanlänningar i många generationer tillbaka.

... unga kulturbärare: Magdalena Eriksson och Mattias Mårtensson från Gottne, som spelar vacker prisvinnande folkmusik, både i Algot och Bjäran.

... äldre kulturbärare: världsklarinettisten Martin Fröst från Kyrkdal, som utsågs till årets Nicke Sjödin-stipendiat.

... flytt: Mittrevyn: I åtta år hade Mittrevyn spelats på Kramfors teater, men i somras gick flyttlasset till Härnösand.

... show: Ljust & Fräscht i Fjällräven Center i Ö-vik. Ingen kunde eller ville hålla sig för skratt.

... kortaste underhållare: Magnus Uggla, som med sina 168 centimeter, underhåll publiken på Folkets Park i Ö-vik i somras.

... mest trånga spelning: Adam Tenstas spelning på lilla Hamnkrogen i Härnösand.

... separation och relation: Dolph Lundgren, som i slutet av 2011 offentliggjorde att han skulle skiljas från frun Anette Qviberg efter 17 år tillsammans. Efter en besvärlig separation inledde Lundgren en relation med 30-åriga karatelärarinnan Jenny Sandersson.

... parkeringsvakt: Brolle, som i somras ställde upp sin scen vid Hotell Kramms parkeringsplats i Kramfors.

... emigranter: Härnösandsbandet Martinez, som hittat en ny dansbandspublik i Norge.

... ångermanländska skådespelare: Långseles Kristoffer Berglund, som bland annat var med i succéserien "Torka aldrig tårar utan handskar" och Andreas Öhmans "Bitchkram".

... sikta mot stjärnorna: Sollefteåsångaren Johan Edlund, som med sitt rockband Pompei Nights var med i en tv-serie om hur bandet kämpade för att få sitt stora genombrott.

... faktura: den på 55 000 kronor som Urkult fick av polisen efter insatserna under årets festival.

... skada: sångerskan Agneta Olsson, från Björna, som ramlade och skadades i samband med en scenolycka när hon uppträdde i Järkvissle i somras med sin man Peter Grundström.

... nykomling: festivalen Rock On The Docks Festival i Ö-vik.

... kastratsångare: Erik Grönwall i HEAT, som gästade Kramfors Stadsfest. Den förre Idol-vinnaren tog verkligen i från tånaglarna.

... kamp om vem som är bästa Elvis-tolkare: stod som vanligt mellan Henrik Åberg och Eilert Pilarm.

... barnvakt: Sean Banan, som gästade Ångermanland ett flertal gånger och lockade till sig horder av ungar.

Att skriva smått om mycket, på ett begränsat spaltutrymme, är aldrig lätt. Därför får säkert vissa nöjesidkare i Ångermanland ursäkta om jag utelämnat någon eller något.

Gott nytt nöjesår!

Mer läsning

Annons