Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Blom vill hylla vänskap

/
  • Regissören Maria Blom och huvudrollsinnehavaren Maria Sid inför premiären på
  • Disa (Maria Sid) hittar nya vänner i Wenche (Tina Råborg) och Kent (Johan Holmberg) när hon försöker att hitta sig själv efter sin skilsmässa, i
  • Disa (Maria Sid) försöker ta tag i sitt liv efter sin skilsmässa i dramakomedin

"Masjävlar"-regissören Maria Blom är tillbaka med en ny humoristisk film i dalamiljö.
– "Hallåhallå" är en emotionell action-film, säger Maria Sid, som spelar huvudrollen.
Allehanda Nöjes filmrecensent hyllar filmen - som går upp i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.

Annons

Får man verkligen göra en film om en 40-årig undersköterska i Falun? Som dessutom är nyskild och har två barn, som tycker att hon är en loser? Inte ens för Maria Blom, som slog igenom med succékomedin "Masjävlar" (2004), var det helt självklart under manusförfattandet.

– Jag vill ju nå en stor publik. Det är viktigt för mig och då var det svårt att få till det, att skriva om en person som är så pass avstängd och ändå hitta ett driv. Vi var nära att lägga ner flera gånger, säger hon till TT.

Men det gjorde hon inte och det var tur. I alla fall att döma av publikreaktionerna på Göteborgs filmfestival där "Hallåhallå" premiärvisades i helgen. Det var mycket skratt och varma applåder efter visningen av filmen som alltså kretsar kring Disa, som befinner sig på ett rätt ruttet ställe i livet. Hon är vilsen och drömmer om att hon och exet Laban ska bli ihop igen. Samtidigt pågår ändå livet och så småningom får hon nya bekantskaper som piggar upp. Hon börjar på en självförsvarskurs för att "bli lite modigare" och så träffar hon på en charmig dalmas med ett koppel ungar och exfruar som komiskt laddat bagage. Dråpliga situationer och träffsäker humoristisk dialog döljer dock inte den allvarliga livsgrubblande botten som också finns i "Hallåhallå".

– Jag vill uppmuntra till förändring. Det går att förändra sig själv, vad folk än tror. Jag ville göra en hyllning till vänskap och samarbete men också till att man ska våga tänka till själv, våga trotsa lagen lite. Det kan man få bra puls av, säger Maria Blom.

Ett spår i filmen handlar om Disas arbetsplats, lasarettet i Falun, där det ska skäras ner och varslas. När Disa vill göra något för att protestera säger en lakonisk och köksrenoverande kollega att "vi lever på 2000-talet nu, solidaritet är helt ute".

– Det finns mycket som har försvunnit på vägen mot vårt individualistiska samhälle, hela föreningslivet till exempel. Vi har lite glömt det här att göra saker för andra. Det finns ju många undersökningar som visar att det gör oss lyckliga. Det måste vi påminna oss om.

"Hallåhallå" får vanlig biopremiär den 7 februari och då hoppas finskfödda Maria Sid, som vi tidigare har sett i tv-serien "Livet i Fagervik" och julkalendern "Hotell Gyllene knorren", att publiken ska hitta till biografen.

– Det här handlar inte om någon agent utan om en undersköterska och om att hitta sig själv. Det är svennigt men ändå radikalt, säger hon.

Fakta/Maria Blom

• Född: 1971

• Bor: I Falun med sin familj.

• Filmdebut: "Masjävlar" (2004), som sågs av 800 000 på bio.

• Karriär i urval: Filmerna "Nina Frisk" (2007), "Fishy" (inspelad 2001), pjäser på Dramaten, Uppsala stadsteater, Backstage Stockholms stadsteater och tv-produktioner som "Sårskorpor" (2002).

• Om att det var ett tag sedan hon gjorde film senast: "Jag har fått barn och då ville jag absolut inte ligga i filminspelning. De växer bara upp en gång. Kanske skulle man vara lite mer "allt för konsten", men jag är inte det".

• Aktuell: Med "Hallåhallå", som får biopremiär 7 februari. Medverkande: Johan Holmberg, Tina Råborg, Ann Petrén, David Lindgren med flera

Fakta/Maria Sid

• Född: 1968

• Känd i Finland: Sedan tjugo år, som folkkär skådespelare, tv-personlighet och regissör.

• Känd i Sverige: Med tv-serierna "Livet i Fagervik" och "Hotell Gyllene knorren".

• Senaste jobbet: Regisserade en popmusikal i Kina. "Det var så osannolikt men spännande, den ska turnera runt där nu".

• Aktuell: Med huvudrollen i "Hallåhallå".

Miranda Sigander /TT

Mer läsning

Annons