Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måns Zelmerlöw har hittat sig själv

/

Måns Zelmerlöw återvänder som artist och släpper sin mest personliga platta hittills.
Skivan hyllades tidigare i veckan av Allehanda Nöjes recensent, som gav den full pott i betyg.
– Det var hög tid att ta upp min egen artistkarriär innan folk glömmer bort mitt ursprung, säger Måns Zelmerlöw.

Annons

Efter genombrottet i "Idol" 2005 blev det snabbt två plattor, flera radiohits och en bronsmedalj i Melodifestivalen. Men snart tog karriären Måns på andra vägar och i stället för fler skivsläpp blev det jobb som programledare i tv, huvudroller i musikaler och ett par julskivor.

Men nu, fyra år senare, återvänder Zelmerlöw till sin egen artistkarriär med nya plattan "Barcelona sessions".

– Jag märkte att jag börjat bli så förknippad med tv och min programledarroll och det var en stor del till varför jag hoppade av "Allsången". Det är många som har glömt att jag är artist i grunden så det har nästan varit som att börja på ruta ett.

Nya plattan är det mest personliga som Måns släppt.

– Jag fick tillsammans med mina samarbetspartners gå igenom de senaste sju åren av mitt liv för att hitta uppslag. Och det var behövligt. Sedan min karriär drog igång har jag aldrig haft tid att stanna upp. Men under 2012 fick jag tid att sitta på min terrass i Barcelona och bara vara. Och, även om det låter klyschigt, så tror jag att jag hittade mig själv.

Att det just blev Barcelona som blev den viktiga tillflyktsorten för Måns beror helt på slumpen.

– 2011 skulle jag och en kompis åka till US Open men planet blev inställt. Så där stod vi på Kastrups flygplats och tänkte vad ska vi göra nu? Jo vi går på fotboll och enda matchen den dagen var i Barcelona så vi flög dit. Och väl där blev jag förälskad i staden och kände att här vill jag skriva nästa platta.

Måns Zelmerlöw hade snart köpt på sig en egen lägenhet i stadsdelen El Raval och på terrassen där har Zelmerlöw och hans låtskrivare arbetat med skivan. Några spanska influenser i "Barcelona sessions" hittas dock inte. I stället är det Coldplay, Keane och Beatles som nämns som musikaliska influenser.

– Men i kvalitén är det tydligt att vi varit borta från Sverige och fått tid att jobba med plattan ordentligt, berättar Måns Zelmerlöw.

Och just tid, det har plattan tagit. I nästan ett år har releasedatumet skjutits upp.

– Mitt skivbolag är trötta på mig nu. Men det känns bra. De här två åren har gett oss tid att producera om låtarna, låta dem vila och göra dem bättre. Tidigare har vi pressat ut plattor för släpp tätt intill Melodifestivaler.

Man blir ju lite nyfiken till vad kom du fram till där på terrassen i El Raval?

– Ja jag kom fram till att jag i dag, tack vare min karriär, är en mindre rastlös människa, lite mer grundad och lugn. Jag har också fått perspektiv på saker och ting och insett hur viktigt det är att stanna upp och se att det finns annat i livet som är minst lika viktigt som att stå på scen, säger Måns Zelmerlöw.

Fakta - Måns Zelmerlöw:

• Aktuell med: Nya plattan "Barcelona sessions", som släpptes 5 februari

• Låtskrivare: Måns Zelmerlöw med blanda andra Gavin Jones, Robert Habolin och Johan Röhr

• Producent: Moh Denebi

• Planer för 2014: Fortsätta spela i "Spök" på Chinateatern i Stockholm under våren. Sedan eventuellt en sommarturné beroende på hur det går med nya plattan.

• Framtidsdrömmar: Utlandslandsering av plattan samt att få prova på att skådespela i film.

Tobias Sahlén /TT

Mer läsning

Annons