Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Nilsson struntar i genrer

/
  • Lisa Nilsson är tillbaka med sin första skiva på svenska på sju år. På
  • Efter många framgångsrika år hemma i Sverige valde Lisa Nilsson att pröva sina vingar i andra länder. Hon kom tillbaka med nytt mod och ny lust.
  • Lisa Nilsson.
  • Lisa Nilsson.

Lisa Nilsson lämnade Sverige för att utforska världen och sig själv. Hon kom tillbaka med mod att färdigställa sånger hon inte vågat spela in tidigare.
Hennes nya skiva får fin kritik av Allehanda Nöjes recensent.
– Jag behövde bli äldre och få en starkare självtillit, säger hon.

Annons

Efter två engelskspråkiga album debuterade Lisa Nilsson 1992 på svenska med "Himlen runt hörnet". Plattan gjorde som bekant succé och följdes upp med en rad framgångsrika album.

Lisa Nilsson blev en av Sveriges största artister men samtidigt väcktes ett tvivel inom henne.

– När jag stod på scenen var jag inte säker på att jag och publiken verkligen upplevde musiken i rummet. Jag kanske kunde ha sjungit vad som helst, bara för att det var jag och för att det var så populärt. Alla kan bli förblindande av popularitet, säger Lisa Nilsson.

Hon bestämde sig för att ge sig ut i världen för att se vem hon var i andra sammanhang. Hon gjorde konserter på Grönland, spelade i Australien med en jazztrio och turnerade i Frankrike.

Framförallt reste Lisa Nilsson till Brasilien. Rio de Janeiro gjorde ett så starkt intryck på henne att hon kom att spela in två album där.

– Innan jag åkte till Brasilien saknade jag inspiration och jag saknade att vara i musiken och ha roligt. Jag var trött och hade blivit en tråkig strateg, säger Lisa Nilsson.

Den nyfunna inspirationen räckte dessutom inte bara till de sydamerikanska rytmerna på skivorna "Hotel Vermont 609" och "Sambou sambou" - i Brasilien började hon också fila på ett gäng poplåtar.

Två barn med följande föräldraledighet och en lång rad andra projekt har dock gjort att de låtarna inte har givits ut. Men nu är det dags.

I veckan släpps albumet "Sånger om oss" - en skiva som innehåller allt från rak pop och storslagna ballader till folkjazziga toner.

– Den har också ett stort mått av retropop som inte ens är modern, den är retro på fel sätt. Skivan är helt genrebefriad, min skräck har varit att jag gjort världens mest spretiga skiva. Men folk runtomkring säger att jag inte begriper någonting, att det ju är jag som är den röda tråden, säger hon.

Förutom att Lisa Nilsson äntligen spelat in låtarna hon skrev i Brasilien för snart tio år sedan har hon också hittat modet att färdigställa personliga sånger hon började skriva ännu tidigare än så.

– Det som har varit gemensamt med dem är att de har haft något som varit lite känsligt eller obearbetat. Nu har jag vågat och haft förmågan att skriva klart och göra det till allmän musik i stället för en läskig dagboksanteckning som ingen ska få läsa, säger Lisa Nilsson.

Enligt henne själv handlar det om att hon blivit äldre och fått en starkare självtillit.

– Jag har större erfarenhet samtidigt som vissa texter klingar på ett annat sätt nu när man vet att jag är så gammal som jag är, har barn och har varit med ett tag. Det ligger mer tyngd bakom orden, säger Lisa Nilsson.

Hon verkar numera veta exakt vad hon vill göra - de kommande åren hoppas hon på att förverkliga allt från musikal- och krogshowsdrömmar till samarbeten med Oskar Linnros och Mia Skäringer.

Först ska hon dock följa upp "Sånger om oss" med en stor turné under nästa år.

– Den börjar i månadsskiftet februari/mars och sedan ska jag turnera i hela Norden under våren och hösten, säger Lisa Nilsson.

Fakta/Lisa Nilsson

• Född 1970 i Tyresö utanför Stockholm. Gick efter gymnasiet på Balettakademins yrkesdansarlinje och var med i sånggruppen Stage Four tillsammans med Peter Jöback, Andreas Lundstedt och Lizette Pålsson.

• Fick sedermera skivkontrakt och debuterade 1989 med albumet "Lean on love". Samma år fick hon ett genombrott då hon medverkade i Melodifestivalen med bidraget "Du". 1990 kom hennes andra album "Indestructible".

• 1992 kom det stora genombrottet med albumet "Himlen runt hörnet", hennes första skiva på svenska. Sedan dess har hon givit ut albumen "Till Morelia" (1995), "Viva" (2000), "Små rum" (2001), "Hotel Vermont 609" (2006) och "Sambou sambou" (2009).

• Aktuell med ny albumet "Sånger om oss" som släpps den 25 september och singlarna "Var är du min vän", skriven av Andreas Mattsson, och "Sången om oss", som hon skrivit tillsammans med Peter LeMarc.

Linus Brännström/TT

Mer läsning

Annons