Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Miskovsky fann lusten i Umeå

/
  • Lisa Miskovsky återfann den musikaliska glädjen hemma i Umeå tillsammans med bland andra Anders och Peder Stenberg från bandet Deportees. Hennes nya skiva har därför fått titeln
  • Tidigare har Lisa Miskovsky spelat in sina skivor långt ifrån Umeå med producenter som Kents Joakim Berg och Björn Yttling från Peter Bjorn and John. Det nya albumet valde hon dock att spela in hemstaden - något som gav henne kraft.
  • Lisa Miskovsky.
  • Lisa Miskovsky.
  • Lisa Miskovsky.

Lisa Miskovsky gick in i en musikalisk vägg men lyckades till slut hitta lusten igen - i en studio i Umeå med Deportees-bröderna Stenberg.
Nu hyllar hon hemstaden på nya skivan.

Annons

Våren 2012 gick Lisa Miskovsky till final i Melodifestivalen med "Why start a fire". Låten blev en hit och toppade senare Svensktoppen.

Det naturliga hade varit att omgående följa upp framgångarna med ett nytt album - i stället kom det att dröja ett och ett halvt år.

Lisa Miskovsky beskriver det som en periodvis tung tid.

– Det hade varit för mycket för länge. När man gör något man älskar är det lätt att det blir så, man skriver musik hela tiden. I dag ska man vara så himla tillgänglig hela tiden också, uppdatera och svara, säger hon.

Skivan fick vänta. Ett försök till inspelning gjordes visserligen i Stockholm men då tappade Lisa Miskovsky rösten.

– Det var inte meningen att det skulle bli något. Vi fick göra om allt vi spelade in där, vi sparade bara en tramporgel, säger hon.

I januari i år startade inspelningarna på nytt - den här gången hemma i Umeå. Lisa Miskovsky hade då ingen energi alls men i studion hände något.

För första gången spelade hon bara in med folk från hemtrakten. Bröderna Anders och Peder Stenberg från Deportees producerade medan Isolation Years- och Säkert-trummisen Daniel Berglund agerade tekniker och Måns Lundberg, som producerade senaste Håkan Hellström-skivan, mixade.

– Att känna att man har rätt folk med sig, det var så skönt. Hade jag haft fel sällskap i studion hade det inte blivit något alls. Nu var det som om allt föll på plats, säger Lisa Miskovsky.

Hon berättar att hon har tjatat på Anders och Peder i flera år om att de tre borde skriva tillsammans. Till slut blev det av.

– Ända sedan jag hörde Deportees för första gången har jag känt att det finns så mycket i musiken som jag kan relatera till. Det var jättekul att skriva med dem och vi spelade in demos hemma i min studio som blev så bra och kreativa att jag frågade om de ville producera skivan. De ställde sig i ett hörn och diskuterade och det var en stor komplimang när de tackade ja, säger Lisa Miskovsky.

Skivan, som släpps den 18 september, har fått titeln "Umeå" - en hyllning till hemstaden som kom att betyda så mycket under inspelningarna.

Merparten av skivan är skriven och inspelad tillsammans med Anders och Peder Stenberg och musikaliskt ekar det av naturliga skäl av Deportees. Samtidigt är texterna bland de mest personliga som Lisa Miskovsky skrivit.

– Jag tycker att de fick ett större djup än tidigare. Att känna sig bräcklig och osäker kan vara bra för en inspelning och när man skriver låtar, det är orättvist men så är det, säger hon.

Just de känslorna hoppas hon dock slippa framöver - hon berättar att hon lärt sig mycket det senaste året.

– Jag kommer att vara försiktig för jag vill inte hamna där igen. Det var bra att få en liten tankeställare om vad som är viktigt. Man måste inte göra allt samtidigt, säger Lisa Miskovsky.

Fakta - Lisa Miskovsky

• Född 1975 i Holmsund utanför Umeå. Ägnade sig tidigt åt både musik och idrott och har bland annat varit med i det svenska snowboardlandslaget samt spelat i Björklövens damlag i ishockey.

• Slog igenom som låtskrivare innan hon slog igenom som artist - till exempel var hon med och skrev Backstreet Boys världshit "Shape of my heart" tillsammans med Max Martin och Rami Yacoub. På senare tid har hon bland annat skrivit åt den norska artisten Marion Raven.

• Genombrottet som artist kom 2001 med singeln "Driving one of your cars" och det självbetitlade debutalbumet. Sedan dess har hon givit ut albumen "Fallingwater" (2003), "Changes" (2006) och "Violent sky" (2011). Nya albumet "Umeå" släpps i just Umeå den 13 september och i resten av Sverige den 18 september.

• Här kan du se Lisa Miskovsky i höst: 4/10 Umeå, 5/10 Sundsvall, 15/10 Nyköping, 16/10 Malmö, 17/10 Växjö, 18/10 Halmstad, 19/10 Helsingborg.

Mer läsning

Annons