Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lill Lindfors - ett klokt val

/
  • Peter Carlsson - Nöjesredaktör för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.

Debuten skedde för 53 år sedan, i Hagge Geigerts nyårsrevy "Sillidonien" i Uddevalla.

Annons

Sedan dess har det runnit kubikvis med vatten under den berömda bron och 73-åriga Lill Lindfors - svenskarnas charmanta grand old lady - har bland annat hunnit med att vinna Melodifestivalen, släppa ett antal guldsäljande skivor, haft ett flertal svensktoppshits, gjort både svenska och utländska tv-shower, samt tappat klänningen i Eurovision Song Contest inför miljoner européer.

Ingen lär protestera om jag påstår att Lill Lindfors symboliserar och förkroppsligar talesättet "Många strängar på sin lyra" - och jag tror ingen heller opponerar sig mot beslutet att förära henne med Nicke Sjödin-stipendiet.

Lill Lindfors har funnits i svenska folkets hjärtan i runt 50 år och är onekligen en sann entertainer ut i fingerspetsarna. Genom åren har hon med uppenbar lättsamhet rört sig mellan olika underhållningsbranscher och musikstilar.

Många minns säkert Lill Lindfors för hennes många tv-framträdanden och succéartade hitsinglar, så som "Musik ska byggas utav glädje", "En sån karl", "Rus", "En man i byrån", "Så skimrande var aldrig havet" och "Du är den ende". Men det är förmodligen många som glömmer att hon även är en erfaren kompositör, textförfattare, barnboksförfattaren föredragshållare och barnambassadör i UNICEF:s regi.

Nu ställer Lindfors sig till raden av Nicke Sjödin-stipendiater och valet är onekligen mycket klokt. Ser man till de tidigare stipendiaterna, Peter Carlsson, Ronny Eriksson, Helen Sjöholm och Martin Fröst, så har valet oftast fallit på mångfacetterade underhållare och på det området är Lindfors bevisligen bland de skarpaste i Sverige.

Lill Lindfors har onekligen haft en lång succékantad karriär, men att hon är 73 år märks definitivt inte. När jag intervjuade henne i samband med en konsert i Örnsköldsvik här om året, slogs jag av hennes genuina trevlighet, smittande entusiasm och hur hon fortfarande hänger med i musikens tekniska utveckling.

De som däremot inte kan sin Lill Lindfors, rimligtvis företrädelsevis den yngre generationen, lär upptäcka henne i kommande upplagan av TV4-programmet "Så mycket bättre". Där kommer hon säkert göra succé, göra fina versioner av andras låtar och dessutom få den uppskattning hon förtjänar.

Redan läge att boka henne för Skulefestivalen nästa år?

Mer läsning

Annons