Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledin hyllar Höga Kusten på skiva och i tv-dokumentär

/
  • Tomas Ledin blir självbiografisk på nya albumet

Annons

Ni som kan er Tomas Ledin vet bakgrunden om hans känslor för Ådalen och Höga Kusten, och därigenom varför den folkkära sångaren nu väljer att hylla området på en ny skiva och i en tv-dokumentär.

På måndag kväll visas tv-dokumentären "Ledin, Ådalen, rötterna" på SVT. I dokumentären, som spelades in i somras, tar Ledin med tittarna till Ångermanälvens mynning där han berättar om den trakt som format honom och hans släkt. Det berättas om hans farfar som blev såld som dräng vid åtta års ålder och gick i demonstrationståget när militären öppnade eld 1931. Ledin, som sedan många år tillbaka har sommarstuga i Höga Kusten-pärlan Lövvik, berättar också om sin barndoms somrar hos farfar och farmor.

I dokumentären kommer Ledin även att spela sig igenom en tid som försvunnit, med nyskrivna sånger och bjuder på en privat resa till Sveriges vackraste plats, enligt honom själv.

– Det mesta av min uppväxt var i Sandviken men min barndoms somrar tillbringade jag i Höga kusten, hos mina farföräldrar. Det är en plats som jag ständigt återvänder till och som betyder mycket för mig", säger Tomas Ledin i ett pressmeddelande.

Några av de låtar som spelas i dokumentären finns på Ledins kommande skiva, vid hamn "Höga Kusten", som släpps 23 oktober. De som såg Ledins krogshow "Showtime", som gästade Örnsköldsvik i februari tidigare i år, har redan fått höra ett smakprov av låtarna. I showen spelades den lågmälda låten "Svea", en hyllning till Ledins farmor med samma namn.

– Det här är ett hjärteprojekt som jag har jobbat med i många år, säger Tomas Ledin.

Mer läsning

Annons