Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långfilmsdebut för Alfons Åberg

/
  • Formatet och rösterna är nya i
  • Gustaf Hammarsten ger röst åt Alfons pappa i den nya långfilmen.
  • Torill Kove är norsk regissör för den nya långfilmen om Alfons Åberg. Hon försäkrar att Alfons är
  • Formatet och rösterna är nya i

I och med nya filmen "Hokus pokus Alfons Åberg", som börjar visas i Sollefteå, Kramfors och Härnösand i dag, dyker för första gången Alfons Åberg upp på bio i långfilmsformat.
– Det blir kanske som "Vilse i pannkakan", man blir hatad, säger Gustaf Hammarsten som ger röst åt Alfons pappa.

Annons

Säg "jag ska bara" och de flesta tänker nog på samma lille kille. Gunilla Bergströms Alfons Åberg, hans piprökande tålmodiga pappa och låtsaskompis Mållgan har roat flera generationer barnboksläsare de senaste fyra decennierna. Och att Alfons Åberg låter som Björn Gustafsson den äldre, det vet ju alla som sett tv-avsnitten från 1980-talet med honom som berättare.

Men nu blir det ändring på det. Alfons, Milla, Viktor, pappan och de andra i nya bioaktuella spelfilmen "Hokus pokus Alfons Åberg" har fått egna röster. Den norska regissören Torill Kove, som 2007 tilldelades en Oscar för sin animerade kortfilm "Den danske diktaren", försäkrar dock att nya Alfons Åberg kommer att kännas mycket bekant.

– Målet har varit att bjuda publiken på en riktig bioupplevelse men de ska också känna igen det här universumet. Gunilla Bergström har en berättarstil som är ganska försiktig. Hon är inte rädd för att ta tag i svåra ämnen men de är väldigt mänskligt framställda och det ville vi behålla.

Den största utmaningen var att välja i det digra materialet. Resultatet är fritt baserat på Gunilla Bergströms originalhistoria, där en trollkarl dyker upp samtidigt som Alfons längtar efter att bli tillräckligt stor för att få en egen hund. Innehållet är varsamt moderniserat men tempot är fortfarande förhållandevis lågt.

– Det är en stor skillnad mot hur många barnfilmer är i dag, de är ofta ganska explosiva, våldsamma och ofta superdramatiska men ofta tror jag också att de är lite för avancerade för de yngsta, säger Torill Kove.

Tioåriga Markus Engdahl filmdebuterar och gör rösterna både till Alfons och Mållgan. Han tyckte att det var roligt men också svårt att göra rollerna.

– Det var svårast att skratta så det låter verkligt. Men man lär sig det, säger han.

Mer läsning

Annons