Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagom läskiga spöken i SVT:s julkalender

/
  • I årets julkalender på SVT får tittarna återvända till det hemsökta slottet Greveholm. I rollerna ses Rikard Ulvshammar (pappa Stig), Sanna Persson Halapi (mamma Kicki), Saga Petersson (Saga), Axel Paulander (Benny), Sven Ahlström (spöket Jean) och Pierre Lindstedt (spöket Jean).
  • Det spökar på Greveholm - igen. Årets julkalender är en fortsättning på

Spökhistoria, julmys och familjedrama.

I årets julkalender, som har premiär den 1 december, återvänder SVT till slottet Greveholm där spökena Jean och Staffan går igen. Regissören Dan Zethraeus lovar spänning för alla åldrar.

Annons

Skrota runt i ett kallt slott, skrämma barn och vara helt osynlig för alla levande människor. Hur kul är det att vara spöke egentligen?

Väldigt, om du frågar Sven Ahlström och Pierre Lindstedt. Skådespelarna återvänder till SVT:s julkalender "Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst" för att på nytt göra sina spökroller från 1996.

– Det är väldigt roligt att komma tillbaka och spela en roll som man gjort förr och känna att det faktiskt funkar, säger Sven Ahlström, som spelar spöket Jean.

Jean och Staffan, tv-seriens andra spöke, är inte lika lyckliga som skådespelarna. Åtminstone inte förrän familjen med barnen Saga och Benny i spetsen flyttar in i slottet. Om man får tro seriens unga huvudrollsinnehavare bjuder årets kalender på en lagom blandning av skrämmande spökhistoria och mysig julberättelse:

– Den är spännande, läskig och rolig, för det är mycket skämt, säger Saga Petersson som spelar storasystern Saga.

För vilka barn passar den?

– Alla som brukar kolla. Från fem år, fast om man är fem kan den kanske vara lite läskig, säger Axel Paulander, som i serien är Sagas lillebror Benny.

För manus och regi står Dan Zethraeus, som tillsammans med Jesper Harrie regisserade den julkalender som sändes 1996. Han tror att hela familjen kommer att kunna hitta något i "Grevens återkomst".

– Det är en väldigt bred historia med väldigt många olika delar. Det är en historia som barnen upplever med spöken och hemligheter på slottet där de är med om ett väldigt stort äventyr. Sen har vi en historia för föräldrarna där de lever sitt eget liv på slottet och har sina vardagsproblem, säger han.

Vad har spökena för roll i berättelsen?

– Tillsammans med själva slottet är de huvudrollsinnehavare. Det finns väldigt många kopplingar till den gamla kalendern och det är spökena som står för att kunna återkoppla till och berätta om det.

Carl Cato /TT spektra

Mer läsning

Annons