Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramforstjej till final i Makedoniens svar på Melodifestivalen: "Jätterolig upplevelse"

På fredagen blev det klart att Karolina Furberg, född i Kramfors, gått vidare till final i musiktävlingen Makfest. I finalen som avgörs på lördagskvällen tävlar hon med bidraget Only love can break your heart som skrivits av hennes pappa Hans-Olov Furberg.

Annons

Karolina Furberg är född och uppvuxen i Kramfors. På lördagskvällen ställer hon upp i finalen i musiktävlingen Makfest som hålls i Makedoniens kulturhuvudstad Shtip. Hon är utbildad musikalartist med utbildning från både Musikalakademien och Stockholms elementära teaterhögskola. Till vardags sjunger hon på en jazzklubb i Stockholm.

– Jag har vuxit upp i ett musikhem och musiken har alltid funnits där. Jag utbildade mig senare till musikalartist, men har väl den senaste tiden lagt huvudfokuset på skådespelariet. Jag arbetar på en burleskklubb i Stockholm – inte som burleskartist gud bevars – där jag sjunger regelbundet. De har lite 20-tals tema och alla som är anställda där är artister i någon form.

Bidraget Only love can break your heart skriven av hennes pappa Hans-Olov Furberg gick under fredagen, då den ställde upp i semifinal 2, vidare till lördagens final.

Den tv-sända tävlingen som fungerar lite som den svenska melodifestivalen är inne på sitt 32:a år och för första gången bjuder man in utländska artister. I Makedonien fungerar uttagningen till Eurovision Song Contest lite annorlunda och lördagskvällens vinnare blir inte automatiskt landets bidrag i Eurovision Song Contest. Bidraget dit tas senare ut av en jury.

Karolina berättar att utöver hennes svenska bidrag även varit en kille från Irland – som tidigare medverkat i The Voice – och en tjej från Norge – tidigare norska melodifestivalen – med och tävlar.

Karolina hade innan hon fick frågan av skivbolaget aldrig hört talas om den här tävlingen, men att det inte fanns någon tvekan kring att tacka ja till erbjudandet.

– Tänkte när jag kom hit att det inte var någon som känner mig här och var väl inte helt beredd på att ta mig vidare från första deltävlingen men det har gått väldigt bra. Saker sker på ett lite annorlunda sätt här, men det har varit en jätterolig upplevelse.

Hur det går för Karolina i den tv-sända finalen, som förövrigt går att se på internet, återstår att se.

– Jag vete sjutton hur det kommer gå. Vi får väl se nu ikväll, säger Karolina Furberg

Mer läsning

Annons