Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag mot röstfusk i Eurovision

Nationella tv-bolag som avslöjas med att fuska med röstningen till Eurovision Song Contest (ESC) kan komma att stängas av från tävlingen i upp till tre år.

Annons

Europeiska tv- och radiounionen EBU inför de nya tuffa reglerna som svar på uppmärksammade fuskförsök i Azerbajdzjan och Litauen i samband med förra årets tävling i Malmö.

"På samma sätt som fotbollsklubbar är ansvariga för sina supportrars uppträdande kommer vi att hålla - från fall till fall - de tävlande tv-bolagen ansvariga för att det inte sker röstfusk till förmån för deras bidrag", säger Frank Dieter Freiling, ordförande för ESC:s referensgrupp som bestämmer över tävlingen, i ett uttalande.

Anklagelser om röstfusk uppstod efter fjolårets tävling då Azerbadzjan inte gav en enda poäng till grannlandet Ryssland, trots att de tidigare brukat byta högsta poäng - tolv - med varandra. Det uppges även ha förekommit oegentligheter i Litauen, vilket fick EBU att inleda en utredning.

Utredningen kom fram till att försök till röstfusk hade förekommit, men att det misslyckats eftersom EBU upptäckte det. Men det finns inga bevis att några tv-bolag var inblandade i fusket.

Efter flera år av klagomål från västländer om vänskapskorruption mellan länderna i Östeuropa införde EBU ett nytt system 2009. Sedan dess är det både tittarröster och juryröster från de olika länderna som avgör utgången i Eurovision Song Contest, som i år arrangeras i Köpenhamn.

/TT

Mer läsning

Annons