Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentarer om Kristian Gidlunds död

/
  • På tisdagen avled för­fattaren och musikern Kristian Gidlund. Gidlund bildade Sugarplum Fairy med Victor och Carl Norén i slutet av 90-talet. På bloggen

På tisdagen avled för­fattaren och musikern Kristian Gidlund och reaktionerna har varit många.

Annons

• "Det är med blytunga hjärtan och med stor stor sorg vi har tagit emot beskedet att vår älskade vän och broder Kristian Gidlund har lämnat oss efter sin långa och hårda kamp mot cancern. Våra tankar är nu först och främst hos Kristians närmaste familj som har visat ett gigantiskt, beundransvärt och vackert stöd för Kristian. De har gjort detta ohanterliga lite mer hanterbart. Vi älskar dem på samma sätt som vi älskar Kristian. Och vi ber alla att låta dem och oss få sörja Kristian i lugn och ro."

Kristian Gidlunds bandkamrater i Sugarplum Fairy genom Victor Norén.

• "Det är fruktansvärt jobbigt för hans familj, men också för oss på förlaget som har lärt känna honom och tycker väldigt mycket om honom som person och är väldigt stolta över hans sätt att skriva och det han åstadkommer med sina texter. Det är ju en kombination av att hitta det som verkligen slår an hos läsarna och det sätt han skriver på som stilist."

"Han hittar metaforer för det allra svåraste som så många har så jobbigt att prata om. Han hittar ett sätt att uttrycka det som får de hårdaste hjärtan att bändas upp. Det är så sorgligt, så sorgligt att inte vi allihopa får läsa mer texter av honom. Han hade kunnat skriva så mycket mer och så bra."

Anders Sjöqvist, Kristian Gidlunds förläggare på Forum.

• "Jag läste manuset hundra gånger innan vi spelade in och hade gråtit och läst, gråtit och läst. Det fanns partier under inspelningen när alla grät, som när han berättade om sitt ofödda barn, men vi hade också roligt tillsammans."

"Jag kan inte tänka mig att det finns många fler 29-åringar i världen som har formulerat tankar om liv och död så att de slår omkull dig ena sekunden medan de i nästa sekund är som en smekning på kinden. Han skrev poetiskt vackert och brutalt rakt om vartannat."

"Det är för jävligt att han skulle behöva formulera just den här berättelsen, för han hade kunnat formulera en annan berättelse på ett fantastiskt vis. Tyvärr så står det klart en dag som denna att hans liv inte var någon film."

Lena Tideström-Sagström, producent för Kristian Gidlunds sommarprogram i P 1.

• "Många har redan hunnit vittna om modet och styrkan och värmen och den svidande skönheten i de texter han med sån poetisk stringens, och sån osentimental men likafullt hjärtskärande öppenhjärtighet, formulerade i sin blogg om cancern - och det skulle lika gärna kunna vara privata hyllningar, för det fanns ingen diskrepans. Den Kristian världen mötte i de texterna, eller i sommarprogrammet på P 1 i juni, var exakt den Kristian man mötte i verkliga livet också."

Per Bjurman, journalist och nära vän, i Aftonbladet.

• "Jag såg deras spelning på Nalen, tyckte att de var helt kanon och fixade deras skivkontrakt i Tyskland för runt tio år sedan. Jag och min dotter åkte sedan med dem på turné i Tyskland så vi bodde med bandet i deras turnébuss. Sedan dess har jag alltid haft en väldigt nära kontakt med killarna. När jag fick veta att Kristian var sjuk kom det som en chock. Det är så förbannat orättvist att en så ung kille med så mycket värme, intelligens och empati som han ska drabbas. Svenskt musikliv har förlorat en väldigt bra kille."

"Läser man det han skrev så var det otroligt insiktsfullt. Om man ska vara fördomsfull - vem förväntar sig det av en rocktrummis? Hans program på P1 är bland det mest gripande jag hört. Han vågade faktiskt ta döden i örat och göra upp med den verbalt och tankemässigt. Jag är full av beundran. Han lyfte de här frågorna på ett föredömligt sätt och jag hoppas att någon tar vid och belyser det här hotet som vi har i våra kroppar och jag hoppas att artister och band samlar in pengar till cancerforskning."

Pelle Lidell, artistansvarig på skivbolaget Universal som jobbade nära Sugarplum Fairy.

• "Min första känsla när jag fick veta var lättnad. Kristian har äntligen befriats från det fruktansvärda som det senaste året sakta men säkert tagit mer och mer av hans liv. Och jag vet att det varit hårt. Framför allt på slutet. Så att den kampen är över. Det fick mig att känna en lättnad. Han behöver inte längre slåss mot en övermäktig fiende. Han kan få frid. Även om det inte var såhär någon önskade att det skulle sluta."

Fotografen Emma Svensson dokumenterade Kristian Gidlunds sista tid i en fotoutställning och skriver på sin blogg om sorgen efter sin vän.

/TT spektra

Mer läsning

Annons