Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kinnaman nära knäckas av "Robocop"

/

"Robocop", "The killing", "Snabba cash 2". Under en vecka spelade Joel Kinnaman tre roller. Det hårda schemat höll på att knäcka honom.

– Det var galet, säger han inför premiären av "Robocop", som går upp i Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Ö-vik.

Annons

En tät rök stiger från Joel Kinnamans utslagna kropp. Händer, hals, huvud. Från varje springa i Robocop-dräkten väller röken ut och fyller sakta trailern. Fast under hjälmen sitter Joel Kinnaman och väntar på att värmen ska sjunka.

Det har varit en hård arbetsdag. Men ingen hade kunnat ana att dräkten skulle bli överhettad.

– Det var sjukt. Dräkten är likadan som Formel 1-förare har. Du har en låda med is och vatten som du kopplar in under armen mellan tagningarna. Det är ett nedkylningssystem som pumpar runt vatten i dräkten. Ibland kom vänner och hälsade på under inspelningen och jag hann inte ta av mig visiret.

– Så jag satt inkopplad till en maskin med ett brummande ljud och rökte min elektroniska cigarett. Röken sipprade ut från alla olika springor i dräkten. Folk blev livrädda och undrade "Vad fan är det som händer?!". Haha.

Joel Kinnaman spelar huvudrollen i "Robocop", en ny version av klassikern från 80-talet där rollfiguren Alex Murphy överlever ett mordförsök och vaknar upp i en robotkropp. Sedan är vi igång. Kulor studsar mot Kinnamans stålbringa och rötägg fångas.

Regissören José Padilha, känd från "Tropa de elite", visste vad han letade efter.

– Jag behövde inte en filmstjärna. Jag behövde en skådespelare, säger han. En kille som verkligen kunde gestalta. Man kan utveckla förmågan, man kan träna den, man kan se mycket film. Men antingen har man det eller så har man det inte. Och Joel har det.

För Kinnaman var det ett tufft schema. I slutskedet av inspelningar filmade han samtidigt tv-serien "The killing" och svenska filmen "Snabba cash 2". Svensken pendlade mellan Los Angeles och Vancouver.

– Det var en galen vecka. "Robocop" flyttade över produktionen till Vancouver för att kunna dela mitt schema med "The killing". Jag var utmattad av resandet. Men man vänjer sig och lär sig sortera de olika känslorna hos de olika karaktärerna.

Vilken var den mest känslosamma scenen?

– När Murphy vaknar upp och inser att han är en robot. Han har ångest och är självmordsbenägen. De ögonblick när man själv har ångest eller dödsskräck är fysiska. Allt är så starkt kopplat till kroppen och det gäller även som skådespelare. Oftast börjar jag med kroppen innan känslorna kommer på riktigt. Att porträttera de här känslorna med bara ansiktet var en utmaning.

Victor Johansson /TT

Mer läsning

Annons