Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känslosamma stjärnor på slottet

/
  • Leif Andrée, Maria Lundqvist, Lasse Åberg, Malena Ernman och Claes Månsson på slottet vid inspelningarna i somras.
  • Leif Andrée, Maria Lundqvist, Lasse Åberg, Malena Ernman och Claes Månsson på slottet vid inspelningarna i somras.

Mobbning, familjetragedier och sjukdom.
Det blir återigen en tårfylld vistelse på slottet där fyra skådisar och en operastjärna samlas för en ny säsong.
Åttonde säsongen har premiär den 28 december i SVT1.

Annons

I den åttonde omgången av "Stjärnorna på slottet" får tittarna lära känna Leif Andrée, Maria Lundqvist, Lasse Åberg, Malena Ernman och Claes Månsson. Malena Ernman står i centrum i första avsnittet, som sänds den 28 december i SVT1. Hon berättar bland annat om hur hon blev retad som ung, om kärleken till sin make och om sexuella trakasserier i operabranschen.

– Jag var trött och känslig när jag kom dit, så sen började man ju gråta, säger hon.

Flera av årets deltagare var inför inspelningarna nervösa över att lämna ut privata detaljer om sina liv, något som har blivit en återkommande tradition på slottet.

– Jag fick fundera i ett par dagar innan jag tackade ja. Men programmet har respekt för de som är med, det blir aldrig snaskigt. När folk känner sig trygga vågar de berätta, säger Claes Månsson, som själv berättar om sin stroke i årets säsong.

Malena Ernman visste sedan innan att det kunde komma upp tunga ämnen. Men när Leif Andrée berättade om sin problemfyllda uppväxt tog känslorna över mer än hon förväntat sig.

– Man blev så berörd, speciellt av Leifs och Claes berättelser, säger hon.

Många har förvånats över Lasse Åbergs medverkan i årets säsong - kulturikonen har tidigare tackat nej till "Stjärnorna på slottet". Han beskriver programmets personliga anslag som ett vinnande koncept.

– Vi som deltar har ju det som uppgift, på något sätt. Att publiken ska komma under huden på oss är hela programidén. Och det funkar väldigt bra, säger han.

Lasse Åberg säger sig ändå vara lite besviken. Åtminstone på en punkt:

– Tyvärr var där inga spöken. Jag väntade mig hasande ljud, svarta hästar eller åtminstone någon som rasslar med kedjor. SVT får tänka på det i framtiden.

Fakta/Årets deltagare

• Malena Ernman, 42, en av Sveriges mest efterfrågade operasångare. Hovsångare och ledamot i Kungliga musikaliska akademien. Vann melodifestivalen 2009 med låten "La voix".

• Claes Månsson, 63, skådespelare på dramaten. Känd från komikergruppen "Lorry-gänget". Har medverkat i flera film- och tv-produktioner, bland annat "Drömkåken", "Den ofrivillige golfaren" och "Yrrol".

• Lasse Åberg, 72, konstnär och skådespelare. Känd som karaktären "Stig-Helmer" i "Sällskapsresan"-filmerna, som musiker i Electric banana band och för sin Disney-inspirerade konst.

• Maria Lundqvist, 49, skådespelare. Känd som karaktären "Sally". Har vunnit både guldbaggen och guldmasken två gånger vardera för sina insatser inom svensk film och teater, bland annat "Maria Larssons eviga ögonblick" och tv-serien "30 grader i februari".

• Leif Andrée, 55, skådespelare. Känd från tv-serien "Äkta människor", filmer som "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" och barnprogrammet "Pelle Svanslös".

Fakta/"Stjärnorna på slottet"

• Sändes första gången i början av 2006.

• Fem stjärnor bor tillsammans på ett slott och arrangerar varsin dag, med aktiviteter och mat. Huvudpersonen under respektive dag får frågor om sitt liv och sin karriär och tv-tittarna får se klipp på det de gjort.

• Stjärnorna flyttar, precis som förra året, in på Bäckaskogs slott i Skåne.

• Bland tidigare uppmärksammade deltagare finns Börje Ahlstedt, Peter Harryson, Arja Saijonmaa, Jonas Gardell, Kjell Bergqvist och Marie Göranzon.

• Kock i programmet är Ulf Wagner.

• Åttonde säsongen har premiär den 28 december i SVT1 klockan 20.00.

Johanna Linder /TT spektra

Mer läsning

Annons