Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan prisas för kärlek på många sätt

/

För sju år sen vann hon i kategorin "Bästa folk/världsmusikskiva". Den 7 februari kan "Ulrika Bodén Band" kamma hem pris på Manifestgalan för bästa folkmusik igen med skivan "Kärlekssånger".

Annons

Att få göra "Kärlekssånger" var efterlängtat för Ulrika Bodén som jobbade extra hårt med låttexterna. Materialet är dels egenskrivet, dels hämtat från folkdiktningen.

– Att sjunga om kärlek kan bli vänt och vemodigt. På den här skivan ville jag beskriva kärleken på många olika sätt, säger hon.

Sättningen "Ulrika Bodén Band" bildades 2012 och är åtta man stark. Den vid det här laget rutinerade folksångerskan är otroligt nöjd över konstellationen.

– För mig är det här ett önskeband. Det här var vårt första projekt och det var exakt det sound jag ville åt.

Manifestgalan arrangeras av "Svenska oberoende musikproducenter" och anordnas både i Stockholm och Göteborg i början av februari. Precis som under 2006 grämer sig Ulrika Bodén över att inte kunna närvara under själva galan. Hon säger sig vara väldigt tacksam över att bli nominerad, och hoppas att årets jury ser samma glädje hon själv gör i lyriken. Juryn består av Per Gulbrandsen, Lotta Johansson, Karin Tenggren, Bengt Eriksson och Sara Parkman.

– Det är en stor uppskattning såklart, att människor som hört så mycket musik ändå kan bli berörd av det just jag gör. Jag är ju helt till mig i de här gamla texterna och tycker det är häftigt när även andra är det, säger Ulrika Bodén.

För tillfället repar hon för fullt. Den närmsta månaden väntar uppträdanden tillsammans med "Nordiska Kammarensemblen" i både Sundsvall och Umeå. Stycket i fråga är Karin Rehnqvists "Där korpen vitnar", som anknyter till häxprocesserna i Ångermanland under 1600-talet.

– Det är ett otroligt stort stycke. Väldigt dramatiskt och sceniskt, säger Ulrika Bodén.

Mer läsning

Annons