Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Justin Timberlake vill göra tvärtom

/
  • Justin Timberlake tycker att dagens musik är substanslös och försöker göra musik så som den inte låter på radion.
  • Justin Timberlake.
  • Justin Timberlake växlar smidigt mellan film och musik. Nu släpps han nya skiva samma dag som hans nya film har premiär.
  • Justin Timberlake släppte ett nytt album i våras och kommer redan nu med uppföljaren.

Nytt album och ett enda mål: att göra tvärtemot alla andra.
– Dagens musik är substanslös, säger Justin Timberlake. .

Annons

I auditionrummet hörs bara flämtandet av 20 drömmar som tar sina sista andetag.

Justin Timberlake har placerat sig i kö längst väggen på en av de vita plaststolarna som tycks vara hämtade från en svensk husvagnscamping.

Ryggen krökt, huvudet gungande mellan knäna, händerna knäppta.

Benen stampar i ett nervöst ticks när han mumlar sina repliker lite för högt.

Han är en av världens största artister - och befinner sig på audition.

– För mig handlar allt om att få jobba med personer som jag har bra kemi med. Projekt som jag tycker är värda att kämpa för och göra auditions för. När jag först träffade Ben Affleck kände jag att det var rätt. En person gör inte en film bra. Men ett helt gäng människor kan göra skitdålig film. Om personkemin inte stämmer blir det inte bra, säger Justin Timberlake när han slår sig ned i en svit i Las Vegas.

Här i Nevadas öken - bland allt du kan äta-bufféer, kemiskt peelade 40-plusare och vandrande sms-lån - har han förlagt premiären till nya filmen "Runner runner". En thriller om en välputsad Princetonstudent med lamullströja om axlarna som flyttar ner till Costa Rica för att använda sina talanger i spelindustrin.

– Det finns regissörer jag skulle göra vad som helst för. Bröderna Coen är exempel där jag bara skulle fråga "vart och när?", eftersom man vet att det kommer bli storslaget och att man själv kommer framstå som storslagen. Det är samma sak med Lars von Trier, jag skulle jobba med honom direkt. När jag fick reda på att Brad Furman skulle regissera "Runner runner" var det givet att hoppa på.

2013 ser ut att bli året då Justin Timberlake dominerar både biotoppen och musiklistorna.

Del ett av albumet "The 20/20 experience" gav honom fem nomineringar till årets MTV Europe Music Awards. Och när han nu förbereder släppet av del två - den skiva han beskriver som "The 20/20 experiences" "hetare, äldre, ondare tvillingsyster" - har han målet klart för sig.

– Det finns ingen substans i dagens musik. Olika sångare sjunger vad som låter som samma låt. Antagligen producerad av samma producent. Allt låter exakt likadant. Jag försöker bara göra musik så som den inte låter på radion. Det är det enda sättet att höja nivån, säger Justin Timberlake.

Han ger samtidigt en passning till "Idol" och "The voice".

– I talangprogrammens värld kan vem som helst bli en stjärna på en sekund. Jag tror inte på det. Jag tror på Malcolm Gladwells 10 000 timmars-teori. Du måste lägga ner tiden på något för att bli bra. Det händer inte över en natt på ett tv-program.

Med sitt genombrott i ökända "Mickey Mouse Club" är Justin Timberlake en av få barnstjärnor som inte har drabbats av en offentlig härdsmälta. Han har lyckats undvika rehab, tvångsmässigt twerkande och allt annat som kommer med att slå igenom innan puberteten.

– Det kokar ner till vad som är viktigt för dig och vad som betyder något i ditt liv. Men det är också en konsekvens av en förändring i mitt liv. Jag vill inte säga så mycket mer utan att bli för personlig. Men jag hade inte klarat det om jag inte haft ett ögonblick av klarhet där jag insåg att jag vill leva ett liv med fötterna på jorden. Du kan inte försöka vara den du tror att folk vill att du ska vara. Gör du det hamnar du i ett hamsterhjul som aldrig kommer upphöra. Och vad publiken vill ha av dig förändras. Till slut handlar det mer om dem än om dig. Folk får tycka vad de vill om mig. Jag bryr mig inte ett skit.

Fakta/Justin Timberlake

• Ålder: 32.

• Familj: Gift med skådespelerskan Jessica Biel sedan 2012.

• Bakgrund: Började som barnstjärna, medlem i pojkbandet 'N Sync 1995-2002.

• Sologenombrott: med albumet "Justified" (2002) och singlarna "Rock your body" och "Cry me a river". "The 20/20 experience 2 of 2" är hans fjärde album och ges ut 27 september.

• Sedan första filmen "Edison" (2005) har Timberlake även gjort roller i filmer som "The social network" (2010), "Friends with benefits" (2011) och "Runner, runner" som har premiär 27 september.

Victor Johansson/TT

Mer läsning

Annons