Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julsväng och nostalgi med Sten & Stanley

/

I 51 år har folkkära Sten & Stanley funnits. Trots det har Karlskogabandet aldrig spelat på Hallstaberget i Sollefteå.

På lördag blir det ändring på det.

– Det blir Sten & Stanley-nostalgi med jultema, säger Sten Nilsson.

Annons

För lite mer än ett halvt sekel bildades ett ungt popband i Karlskoga. Nu, 51 år senare, är Sollefteåaktuella Sten och Ebbe Nilsson fortfarande ute på vägarna med sitt Sten & Stanley och nu är bröderna aktuella med en julshow.

När Allehanda Nöje får en pratstund med Sten Nilsson är han som vanligt karaktäristiskt glad och trevlig.

– Vi mår kanonbra och det är verkligen bra med bandet. Vi fick så enormt bra mottagande under förra årets 50-årsjubileumsturné att vi spinner vidare på den känslan, säger han.

Bandet bildades 1962 och debutspelningen skedde i Degerfors samma år. Mellan premiärspelningen och i dag har bandet gjort över 50 album och över 60 låtar har hamnat på Svensktoppen.

– Jag säger som Mick Jagger brukar; så länge publiken vill höra oss och så länge vi känner att det är kul, så finns det ingen anledning att sluta.

Hemligheten är god sammanhållning inom gruppen.

– Vi har alltid kommit bra överens och har ständigt haft en öppen dialog inom bandet. Sedan har det säkert hjälp att jag och Sten, samt då vår bortgångne bror Per, är bröder och i och med det har i stort sett samma uppväxt och musikbakgrund.

På lördag gästar bandet för första gången Hotell Hallstaberget.

– Oftast när vi spelat i Sollefteå har vi spelat på Hullsta Gård. Vi har faktiskt aldrig spelat på hotellet på Hallstaberget, så därför ska det bli lite extra kul.

Julkonserten kallas "Sten & Stanleys Jubileumsjul".

– Vi har hittills fått ett väldigt gott mottagande på julkonsertsturnén. Sammantaget mixar vi traditionella jullåtar med ett flertal egna låtar. Vi har moderniserat och rockat till jullåtarna och gjort dem till våra egna, såsom "Jingle bells", "Rudulf med röda mulen", med flera. Sedan kör vi även några Sten & Stanley-klassiker.

Sten & Stanley har bevisligen fullt upp och inga planer på att lägga av.

– När denna turné är över, och vi själva är klar med julfirandet, åker vi till Gran Canaria och spelar där. Direkt därefter väntar spelningar i Karlskrona och Åland. Så vi har fullt upp.

Medan många andra band, från 60- och 70-talet, för länge sedan har kastat in handduken har Sten & Stanley bestått.

– Hemligheten ligger i att vi alltid varit öppna för impulser från andra håll, vilket har gjort att vi förändrat oss hela tiden. Som band är det viktigt att utvecklas hela tiden, säger Sten Nilsson.

Fakta - Sten & Stanley:

• Karlskogabandet bildades 1962. Sångaren och saxofonisten Sten Nilsson och gitarristen Stanley Granström namngav bandet.

• Originalmedlemmar: Sten Nilsson (sång), Ebbe Nilsson (orgel), Per Nilsson (bas), Stanley Granström (gitarr) och Bo Carlén (trummor).

• Nuvarande medlemmar: Sten Nilsson (sång, saxofon), Ebbe Nilsson (keyboard, sång), Alexander Nilsson (bas, sång), Michael Ross (gitarr), Stefan Kahl (trummor).

• Stora hits: "Jag vill vara din Margareta", "Dra dit pepparn växer, "Dagny", "Gamle Svarten", "Leende guldbruna ögon", "En sång om kärlek".

Mer läsning

Annons