Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"JR var den man älskade att hata"

/

När det proggiga 70-talet blev till vinsthungrande 80-tal blev "Dallas" och JR symboler för det nya.
– Hans varggrin är lika klassiskt som Musse Piggs öron eller Chaplins gång, säger kritikern Göran Everdahl.

Annons

Tony Soprano, Nicholas Brody i "Homeland", i dag är vi vana vid komplicerade rollfigurer, skurkar som vi kan sympatisera med trots deras dåliga handlingar. Men det finns bara ett original och han heter JR.

I sin bok "Tvål! Kärlek, svek och härligt hat på teve" (1998) skriver författaren och kritikern Göran Everdahl bland annat om "Dallas" stora stjärna.

Han tycker att det var när Larry Hagman plockade fram komedin i sitt spel som det verkligen lossnade.

– Den här typen av karaktärer är ju riskfyllda att göra. Men det kan också vara tacksamt för rätt sorts skådespelare och det var verkligen Hagman. Det fanns en lätthet i det han gjorde och det var när han bejakade det komiska som rollen, och serien, verkligen lyfte. JR var skurken som man älskade att hata, säger Göran Everdahl.

På senare tid fick Larry Hagman chansen att återigen göra sin paradroll. Inspelningarna av en andra säsong av den återuppväckta "Dallas" hade just påbörjats när Hagman gick bort.

– Det här var hans livs roll, han trivdes med den och fick vara drivande i varenda scen han var med i. Jag har svårt att se hur de ska kunna fortsätta nu, ett "Dallas" utan JR är omöjligt att tänka sig, säger Göran Everdahl.

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons