Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Hult utmanar "Idol"-Kevin

/

Jens Hult är underdogen som blivit storfavorit.

Nu utmanar han Sundsvalls Kevin Walker i kvällens fredagsfinal.

Annons

Nu kan Märstasonen Jens Hult ta hem Idol 2013. Men musikkarriären började sent.

– Det är bara fyra år sedan jag började med musiken. Jag var i stort sett tondöv innan, säger Jens Hult.

Jens Hult, 21, är snickaren från Märsta som har gått och blivit folkets favorit i årets "Idol".

Men en karriär som artist har aldrig varit självklar för Jens Hult. För fyra år sedan hade han inte ens rört vid en gitarr och var enligt egen utsago "tondöv".

Men efter att, på en nyårsfest, sett och hört en kille spela väcktes gitarrintresset till liv.

– Det såg kul ut och han var bra. Så jag tog fram farsans gamla gura och började plinka lite, berättar Jens Hult.

I sitt pojkrum i boden utanför familjens hus i Märsta kunde han sedan ostört sitta och öva utan att störa någon.

– Jag lärde mig grunderna med hjälp av Youtube och "Sweet home Alabama". Det var mest skrän till en början tror jag och jag började inte sjunga förrän jag var 18, berättar han vidare.

Sedan dess har det rullat på för Jens Hult och musiken har tagit upp allt mer tid. Snart hade han startat ett band och börjat skriva egna låtar. Och i dag är han en av fyra kvarvarande finalister i "Idol".

– Idolresan har bara varit positiv för mig. I början visste jag inte riktigt vem jag var som artist, men det vet jag nu.

Han beskriver sig själv som en organisk, naturlig kille utan en massa stoj. Musiken han vill ägna sig åt är "softare indierock" och drömmen är en egen platta. Och trots att han vet om att branschen han gett sig in i är mycket hård ser han optimistiskt på framtiden.

– Jag vet så klart om att "Idol" är en bubbla. Men jag ser fram emot tiden efter "Idol" och vill komma ut och se hur det kan gå i den riktiga världen. Jag har mycket kvar att ge och är villig att satsa det som det krävs.

Vill du vinna?

– Ja jag vill vinna. Många säger till en: "Kom tvåa eller trea för det är inget bra att vinna och hamna i ett fack." Men jag tror på att allt blir vad du gör det till. Jag har ju ändå två egna händer och en egen vilja.

Hur känns det att ha seglat upp som favorit?

– Det känns bra. Jag har utvecklats och är glad att andra kan se det med. Och det är kul att någon kan nagga Kevin Walker i ryggen. Men sedan är jag inte alls avundsjuk på all den uppståndelse som Kevin har fått utstå. Det verkar vara lite drygt.

"Idol" sänds fredagar klockan 20.00 i TV 4.

Fakta - Startlista

1. Jens Hult: Originallåt: "Killing me" (skriven med Tony Nilsson som jobbat med Darin). Juryns val: "Flicka med guld" (Thåström)

2. Kevin Walker: Originallåt: "Dreaming" (skriven med Peter Boström/Thomas G:son som skrev "Euphoria"). Juryns val: "Free falling" (Tom Petty)

3. Erik Rapp: Originallåt: "Wild" (skriven med Oscar Holter som skrivit till Christina Aguilera). Juryns val: "If you go away" ("Ne me quittes pas", Jacques Brel)

4. Elin Bergman: Originallåt: "The fire" (skriven med Jakke Erixson som jobbar med RedOne). Juryns val: "Roar" (Katy Perry)

Tobias Sahlén /TT

Mer läsning

Annons