Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jay Leno tog farväl i rutan

/

Legendariske pratshowvärden Jay Leno tog farväl av sin publik efter 22 år som värd för USA:s mest klassiska pratshow, "The tonight show", natten till fredagen, svensk tid.
Stjärnorna stod på kö för att ta en känslosamt avsked.

Annons

Countrystjärnan Garth Brooks och Billy Crystal, som var Lenos första gäster i maj 1992, fanns på plats i studion när Jay Leno gjorde sin sista sändning.

– Jag är världens lyckligaste. Jag har fått träffa presidenter, astronauter, filmstjärnor... Det har varit fantastiskt, sade Jay Leno till tv-publiken.

"The tonight show" är en institution i amerikansk tv, en daglig pratshow på vardagskvällarna, som startades redan 1954 och var en förebild för Lennart Hylands "hörnor" i svensk tv på 1960-talet.

Som en hyllning till Jay Leno sjöng Billy Crystal musikallåten "So long farewell" ur "Sound of music" och ut ur kulisserna kom en rad kändisar för att sjunga. På plats fanns bland andra Oprah Winfrey, Carol Burnett och Kim Kardashian som ville hylla en allt mer tårögd Jay Leno.

Till och med president Barack Obama stämde in i hyllningen. I ett förinspelat inslag hyllade han Jay Leno och skämtade att han utsett pratshowvärden till sin nya ambassadör i Antarktis som "hämnd" för alla gånger han drivit med honom.

Jay Leno, 63, lämnar nu över stafettpinnen till komikern Jimmy Fallon, 39, som tar över "The tonight show" efter vinter-OS. Dessutom flyttar programmet från Los Angeles, där det sänts sedan 1972, tillbaka till New York varifrån det ursprungligen sändes.

Det är inte första gången Jay Leno lämnar "The tonight show". Redan för fem år sedan byttes han ut mot kollegan Conan O'Brien, men sedan efterträdarens tittarsiffror rasat fick Jay Leno göra comeback efter nio månader.

Men nu säger Jay Leno att det får räcka.

– Det känns rätt. Jag inser att jag snart inte längre kommer att ha koll på den senaste Justin Bieber-skivan, sade Leno härom dagen i en intervju med "60 minutes".

/TT

Mer läsning

Annons