Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag minns sommarloven i Lövvik med värme"

/

En temaskiva om Höga Kusten, som heter just "Höga Kusten".
En tv-dokumentär om hans starka känslor för Höga Kusten och Ångermanland.
Tomas Ledin har inga problem med att visa var hans rötter finns.
– Jag hann med att vara i Lövvik ett par gånger i sommar, berättar Tomas Ledin.

Annons

Som Allehanda Nöje redan avslöjat släpps i oktober ett nytt album med Tomas Ledin. Den här gången har artisten gjort en tematisk skiva om hans uppväxt i Höga kusten. Dessutom visas ett tv-program i kväll, måndag, om Ådalen och den trakt som format Ledin och hans släkt.

För Allehanda Nöje berättar Tomas Ledin att dokumentären, som visas på SVT i kväll, spelades in i somras och heter "Ledin, Ådalen, rötterna". Bland annat förtäljs det om Ledins farfar som blev såld som dräng vid åtta års ålder och gick i demonstrationståget när militären öppnade eld 1931.

– Den handlar om mitt speciella förhållande till Ådalen och Höga Kusten. Min far växte upp i Strömnäs och själv minns jag med stor värme alla mina evighetslånga sommarlov i Lövvik hos farmor och farfar. Jag berättar om allt det och sjunger också några nyskrivna låtar som handlar om just det, mina rötter i Ådalen.

I dokumentären kommer Ledin även att spela nyskrivna sånger, som handlar om det som enligt honom är världens vackraste plats. Dessa låtar och några till finns på den skiva vid hamn "Höga Kusten", som släpps 23 oktober och är en temaplatta om Höga Kusten. Spåret "Ä Lu Oäten", som handlar om Ledins farmor, spelades under hans krogshow "Showtime".

– Det finns ett genomgående tema och albumet handlar om min uppväxt vid Ångermanälvens mynning. Om barndomen och om mitt förhållande till trakten i dag, säger Tomas Ledin.

Huruvida det blir en turné som bygger på Höga Kusten-skivan är i nuläget oklart.

– Det finns planer och vi pratar om det. Jag hoppas att det blir så, säger Ledin.

Som många kanske vet så har Ledin sedan många år tillbaka en sommarstuga i Höga Kusten-byn Lövvik.

– Jag hann med att vara i Lövvik ett par gånger i sommar. Bland annat hälsade jag på mina föräldrar och kompletterade även lite för tv-dokumentären. Jag hade tur med vädret och trivdes storligen, konstaterar Tomas Ledin.

Mer läsning

Annons