Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jack gjorde Ö-vikssuccé - i kväll väntar Härnösand

/
  • Jack Vreeswijk har en skatt att ösa ut av de låtar som hans far Cornelis Vreeswijk lämnat efter sig. På onsdagen fick publiken på Folkan ta del av 90 minuters högklassig underhållning.
  • Jack Vreeswijk är som en kopia av sin far. Rösten påminner mycket om Cornelis – och gitarrspelandet har han också ärvt.

Det VAR inte Cornelis Vreeswijk som uppträdde på Folkans scen i Örnsköldsvik på onsdagskvällen.

Men inte var det långt ifrån.

Sonen Jack fick publiken att sjunga med och skratta – och önska låtar som vore det den sista konserten som gavs.

Annons

Jack Vreeswijk är förstås inte att jämföra med Cornelis. Ingen ska jämföras med Cornelis Vreeswijk; för det är ingen idé.

Men en fördel har Jack. Han kan dra en hel massa berättelser om sin farsa. Och det gör han. Han berättar så bra och har så mycket intressant att komma med att man nästan önskar att det var lite längre avsnitt mellan sångerna.

Då förstår alla hur bra Jack berättar, och hur man som lyssnare inte visste hur mycket man vill höra om Cornelis liv.

Innan Jack och de strålande bröderna Love (bedårande på gitarr) och Mark (orgel) Tholin kommer in på scenen undrar man om de inte ska städa först. Ordningen påminner om den som Cornelis av allt att döma hade i sina bostäder en gång i tiden.

En gång skrev Kris Kristofferson Me and Bobby McGee. Den gjorde Cornelis till Jag och Bosse Lidén, och den var bland det bästa Jack bjöd på.

I mycket stark konkurrens. För där fanns också Somliga går i trasiga skor – och givetvis Jag hade en gång en båt. Det är låtar man helt enkelt inte går förbi en kväll som är tänkt att handla om det som Cornelis erövrade horder av fans med.

Jack Vreeswijk säger själv att han fått en del skit för att han inte har en röd tråd i sitt mellansnack. Och det får man ge kritikerna rätt i; att tråden saknas. Men å andra sidan spelar det ingen roll när man har så mycket att ösa ur.

AIK:aren Cornelis dog utfattig, berättar Jack, som undantagslöst säger farsan när han berättar. Så när kronofogden kom och knackade på hemma hos sonen och ville ha 1,2 miljoner kronor blev det tufft.

– Jag ska se om jag har 1,2 mille liggande, men det ser mörkt ut.

I kväll, torsdag, spelar Jack Vreeswijk på Härnösands teater.

Annons