Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idolen som experterna håller som favorit

/

Musikexperterna är eniga.

En speciell "Idol"-deltagare har stor potential att lyckas - men någon självskriven framtida stjärna finns inte bland årets "Idol"-deltagare.

Annons

Agnes, Darin och Loreen. Tv-programmet "Idol" har lyckats fostra ett gäng unga stjärnskott till att bli framgångsrika artister. Men vem minns Johan Larsson, som kom trea 2006? Och vad gör egentligen 2007 års vinnare Marie Picasso i dag? De flesta finalister glöms bort efter finalen.

– De kan få sig en käftsmäll när verkligheten hinner ifatt dem, säger Kenny Mattsson, programchef på Gröna Lund.

Han tror att deltagarna lever i en bubbla som spräcks när medierna slutar skriva om dem. Plötsligt är det inte bara de andra idolerna de konkurrerar mot, utan hela Sveriges artistelit.

Karin Gunnarsson, musikläggare i P 3, tycker att årets deltagare har mycket kvar att bevisa.

– Jag är inte jätteimponerad. När de kommer ut i verkligheten tävlar de på lika villkor som alla andra och där är de bara ett axplock av alla duktiga artister, säger hon.

Fem deltagare är nu kvar i tävlingen och åsikterna om vilka som lyser starkast går isär. Elin Bergman och Sandra Wikström är populära kandidater. Men i ett fall är experterna överens: Erik Rapp är en stor favorit.

– Erik är ödmjuk och har förmågan att fånga tjejernas intresse. Alla finalister har talang. Det är det sista lilla extra som inte alltid finns på plats, säger Kenny Mattsson.

Kevin Walker är en lågoddsare att vinna tävlingen, Erik Rapp likaså. Men att en vinst inte automatiskt innebär framgång har länge varit känt.

– Att vinna "Idol" är ungefär som att ta examen. Sedan ska man ut i det riktiga arbetslivet och det kan ta ett tag, säger Kenny Mattson.

På radiostationen Rix FM spelas gamla idolers musik med jämna mellanrum. Men i år verkar startfältet lite slätstruket, tycker Robert Sehlberg, musikchef på kanalen.

– Kevin och Erik är bra. Det är mycket möjligt att någon av dem kommer att spelas i radio framöver. Men ingen är självklar. I nuläget kan jag inte se någon Amanda Jenssen eller Darin bland deltagarna. Det är nästan så att man blir lite orolig, säger han.

Kristofer Åkesson är marknads- och pressansvarig på konsertarrangören Live nation, som har jobbat med flera tidigare "Idol"-deltagare. Han gillar Erik och Elin bäst hittills, men poängterar att det krävs något mer för att komma någon vart.

– De artister vi jobbar med har frigjort sig från programmet och står på egna ben. De måste kunna åstadkomma en bra live-show som folk vill gå och se.

Kenny Mattsson håller med:

– Jag kan omöjligt ställa en deltagare på stora scenen sommaren efter att de blivit kända om de inte har något mer än "Idol" bakom sig. Det måste framför allt finnas några hittar att spela, säger han.

Fakta - De tävlar på fredag

1. Elin Bergman: "Freedom! '90" (George Michael). "Wrecking ball" (Miley Cyrus).

2. Jens Hult: "Layla" (Eric Clapton). "Radioactive" (Imagine Dragons).

3. Kevin Walker: "Don't look back in anger" (Oasis). "Hall of fame" (The Script).

4. Sandra Wikström: "Fast car" (Tracy Chapman). "No one" (Alicia Keys).

5. Erik Rapp: "Kiss from a rose" (Seal). "Shake it out" (Florence and The Machine).

Fakta - Tidigare på fredag

• Den åttonde fredagsfinalen börjar en timme tidigare än vanligt, alltså klockan 19.00 i TV 4, på grund av att de svenska fotbollsherrarna spelar playoff-match mot Portugal. Resultatshowen sänds efter matchen, klockan 23.00.

• Fem deltagare återstår i tävlingen.

• Kvällens tema är "Idol-unplugged". Idolerna sjunger en klassisk och en nyare låt var.

Johanna Linder/TT

Mer läsning

Annons