Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humorfrossa i höstens tv-tablåer

/
  • Framgångarna för Christine Meltzer och Johan Petersson i
  • Gänget som gör
  • Mikael Tornving agerar nyhetsankare i
  • Robert Gustafsson är ett av affischnamnen i SVT:s sketchsatsning

I mitten av oktober bryter ett humorkrig ut i tv-tablåerna. Kalla det "Partaj"-effekten. Kanal 5:s publikfavorit får konkurrens av tre nya program: "SNN News" i TV 4, "Svensk humor" i SVT och "Sommartider" i TV 3.

Annons

Räcker verkligen tv-publiken till för alla dessa sketchbaserade humorprogram?

Fredrik Arefalk, programchef på TV 4, är övertygad om att så är fallet.

– De senaste åren har vi satsat på svenska originalidéer och humor är en del av den satsningen. Inför den här hösten har vi velat hitta ett program som kan kommentera vår samtid.

Han medger ändå att "SNN News" har vissa likheter med "Partaj".

– Vi kommer också att ha imitationer. Men till skillnad från "Partaj" utgår vi från en studio och leker nyhetsprogram. Det är en beprövad form, som gjorts både i Sverige och utomlands.

– Att vi plötsligt har två stora satirprogram i "SNN News" och "Partaj" är spännande. Jag tror det kommer innebära en utveckling av satiren, säger Mats Grimberg, projektledare för "Svensk humor" och sajten SVT Humor.

Framgången för "Svensk humor" mäts, enligt Mats Grimberg, inte utifrån tittarsiffror, i stället ser han webben som en lika viktig del som själva tv-sändningen. Därför läggs alla sketcher från "Svensk humor" också upp på webben.

Frilansjournalisten Martin Degrell, som skriver om film och tv för bland andra Sydsvenskan och sajten Weird Science, tror sig se en förklaring till mängden sketchprogram.

– De är väldigt tacksamma att producera, för gör man 100 sketcher så gör det inget om ganska många är ganska dåliga. Håller man en hyfsad lägstanivå så tycker tittarna ändå att det är okej.

Idé saknas

Själv skulle han hellre se fler humorprogram med en tydlig avsändare, som amerikanska "Portlandia" eller svenska "Grotesco".

– Det jag upplever som ett problem med många svenska sketchprogram är att man ofta får intrycket att det saknas en övergripande idé eller tanke.

Mikael Tornving, som i höst syns i både "Svensk humor" och "SNN news" vill sätta det hela i perspektiv:

– Jag tycker nog inte att det är så mycket humorprogram i tv. Jämför med matlagningsprogram, snickarprogram, inredningsprogram och idolprogram - de är betydligt fler. Men visst kan det bli för mycket exponering i tv-rutan. Samtidigt finns det ju folk som, även om jag håller mig helt borta från tv-rutan, tycker att jag syns för mycket för att de hatar mig.

Fakta/Humorprogrammen

• "SNN News", premiär 18/10 på TV 4 21.30: Åtta program, inspelade dagen innan sändning, som tolkar det senaste i nyhetsväg på ett skruvat sätt, med bland annat imitationer. Med bland andra Mikael Tornving, Rachel Mohlin, Anna Blomberg och Peter Magnusson. Varje avsnitt gästas av en komiker, till exempel Henrik Dorsin.

• "Svensk humor", premiär 19/10 på SVT 1 21.00: Tio halvtimmar, där varje avsnitt har ett övergripande tema, till exempel "Familjen", som olika komiker tolkar på sitt sätt. Med bland andra Johan Rheborg, Robert Gustafsson, Mikael Tornving och Galenskaparna & After Shave. Varje avsnitt hålls samman av en ciceron, till exempel Allan Svensson.

• "Sommartider", premiär 22/10 på TV 3 20.00: Svenskarnas semestervanor och -ovanor tolkas humoristiskt i åtta avsnitt, genom vissa återkommande rollfigurer. Med bland andra Sven Melander, Klara Zimmergren och Henrik Hjelt.

• "Partaj", visas söndagar på Kanal 5 21.00: Christine Meltzer och Johan Petersson parodierar kändisar som Pia Sundhage och Hollywoodfrun Gunilla Persson. En känd person gästar i varje avsnitt, som till exempel Lennart Ekdal. Dessutom medverkar bland annat Rachel Mohlin och Eva Röse.

Åsa Yngve/TT

Mer läsning

Annons