Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

House-giganternas väg till toppen

/
  • I december förra året spelade Swedish House Mafia på anrika Madison Square Garden i New York. Den svenska housetrion har på bara några år etablerat sig som en av världens absolut största grupper. Den 22 november kommer deras avskedsturné till Friends arena utanför Stockholm för den första av tre svenska konserter.
  • Swedish House Mafia är Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axel

Tre kvällar i rad och fler än 100 000 besökare.

I kväll, den 22 november, dundrar Swedish House Mafias avskedsturné in på Friends arena utanför Stockholm. Trion är en av världens största grupper, men hur kom de dit?

Annons

De grabbigt kaxiga trion som antar Friends arena i kväll kunde ha varit sleaze-rockarna Mötley Crue år 1989, eller Guns N' Roses under "Use your illusions"-turnén, tidigt 90-tal, men det är de inte. De är tre svenska dj:s i 30-årsåldern som snart ska släppa singeln "One". Och bli ett av världens absolut största namn inom elektronisk musik.

De långtida vännerna Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axel "Axwell" Hedfors vet detta. Det är därför de gör en dokumentärfilm om Swedish House Mafia, gruppen som de formellt bildade 2008. I filmens slut sitter Steve Angello i sin Ferrari och filosoferar: "Alla kommer veta vad Swedish House Mafia är om ett halvår - varenda människa på hela jorden".

– De var stora var för sig och på väg att bli viktiga spelare när de bestämde sig för att göra någonting tillsammans. Då stod de rotade i underground-kulturen, men Swedish House Mafia blev steget in i pop. De gillar att maximera, det finns ingenting som heter lagom, säger Calle Dernulf, journalist, dj och tidigare programledare för radioprogrammet "P 3 Dans".

Två år senare har SHM haft tre ettor på den amerikanska danslistan och toppat såväl singel- som albumlistan i Storbritannien. I kväll, den 22 november, gör de den första av tre jättekonserter på Friends Arena i Stockholm. De svenska spelningarna blir startskottet på den europeiska delen av vad som presenteras som SHM:s sista världsturné.

Med 14 miljoner dollar i inkomster förra året rankas gruppen av affärstidningen Forbes som världens tredje mest lönsamma dj:s. Frågan är hur de lyckades bli så stora.

– Det är där trion kommer in i bilden. Det är enkelt för den stora pop-publiken att knyta an till dem och enkelt för tidningar att skriva om dem för de är nästan som ett rockband, säger Calle Dernulf.

Berlin-svensken Sanna Lafleur är dj och houseproducent. Hon är inne på samma spår:

– Det handlar om samarbete och en story. De här killarna har alltid pushat varandra och bara namnet Swedish House Mafia är en story i sig. De har gjort sin grej, valt en lite mer lättlyssnad, kommersiell framtoning och därmed nått den stora massan.

Länge var Calle Dernulf ensam om att bevaka elektronisk musik för Sveriges Radio. House och techno sågs som en perifer företeelse, men i dag heter radions hetaste artister Rebecca & Fiona och Alina Devercerski och de blandar pop och dansmusik. Swedish House Mafia har bidragit till att skapa en stor svensk publik för musik där fokus ligger på hitlåtar och fest snarare än gitarrer och album.

Under den kommande världsturnén är 26 konserter planerade på fyra kontinenter. Resan kan bli det sista som gruppen gör, men både Sanna Lafleur och Calle Dernulf är säkra på att Swedish House Mafia har gjort ett avtryck.

– De, tillsammans med Eric Prydz, fick ut house i folkhemmet, säger Sanna Lafleur.

Artisterna om Swedish House Mafia

Grupper och artister som mixar pop med elektronisk dansmusik har slagit stort i Sverige de senaste åren. Vi frågade tre av de hetaste namnen om Swedish House Mafia.

Caroline Hjelt och Aino Jawo, Icona Pop:

"Swedish House Mafia är väldigt bra. De har hållit på med det här länge och det finns många som gör en halvdålig kopia", säger Caroline Hjelt.

"Det finns många idioter som står med förprogrammerade och mastrade grejer och spelar, då är det skönt att höra att folk faktiskt kan spela skivor", säger Aino Jawo.

Alina Devercerski:

"De har varit en språngbräda för svensk house. Hela världen känner till dem. Jag var i Senegal nyligen och där hörde jag Swedish House Mafia. De har också gjort housen poppigare. Den är nog ganska annorlunda mot den house de själva gjorde från början".

Kim Dahlberg, Den Svenska Björnstammen:

"Jag tror dom visat att egensinnig svensk musik faktiskt funkar internationellt. Förr fick man ju kämpa för att få spela dansmusik ute. De har fixat så det spelas nästan överallt i Sverige nu."

Carl Cato / TT spektra

Mer läsning

Annons