Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historielektion från Black Sabbath

/
  • Black Sabbath och Ozzy Osbourne har återförenats och turnerar nu med det nya albumet
  • Ozzy är tillbaka som kapten på skutan Black Sabbath. I somras släppte gruppen albumet
  • Ozzy Osbourne, Tony Lomi och Geezer Butler. Bara Bill Ward saknas när Black Sabbaths ursprungliga uppsättning gästar Stockholm. Under den pågående världsturnén har trummisen ersatts av Tommy Clufetos.
  • Martin Forssman.

Det har gått 35 år sedan Ozzy Osbourne och Black Sabbath gick skilda vägar.

Nu är de tillbaka och med nya skivan "13" spelar de på Friends Arena i Stockholm på fredag.

Räkna med en historielektion från giganterna som skapade metal.

Annons

Hissnande fakta: de har sålt 70 miljoner skivor och det nya albumet har toppat listorna i nio länder, inklusive USA, Storbritannien och Tyskland, samt Itunes försäljningslistor i 51 länder.

Självklart låg "13" etta även i Sverige. Och Norge. Och Danmark. Den inflytelserika metaltidningen Kerrang har kallat Ozzy Osbournes återkomst som sångare i Black Sabbath för "rockens största återförening på 35 år".

Tre och ett halvt årtionde har gått sedan gruppen släppte plattan "Never say die", den senaste med Ozzy Osbourne bakom mikrofonen. Fredagen den 22 spelar gruppen på Friends Arena i Stockholm. På scenen står alla originalmedlemmar, utom trummisen Bill Ward, som hoppade av efter ett bråk om kontraktet för den nya skivan.

Redan 2001 gjorde gruppen ett försök att spela in ett nytt album med samtliga originalmedlemmar på plats, men Ozzy Osbournes ego kom i vägen.

– Jag red på ett fucking moln som televisionens nya megastjärna i fem minuter. Det gick bra för mig och det tog ett litet tag för mig att få balans på det där i mitt huvud. Jag menar, det här är inte Ozzy Osbourne och Black Sabbath. Det är fucking Black Sabbath, sade Ozzy Osbourne till den brittiska tidningen Telegraph när bandet släppte "13".

Ett återkommande omdöme om "13" är att skivan låter mer Black Sabbath än Black Sabbath. Konstigt? Tja, de senaste årtiondet eller så har en ny, vital scen vaknat i en hörn av metalvärlden. Gamla kultband som Pentagram och St Vitus har fått nytt liv när en våg band som influeras av Sabbaths råa riffande har sett dagens ljus. Med "13" går Ozzy och kompani in och visar var skåpet ska stå. Skivan är en djupdykning i det sound som gjorde gruppen till ett av världens största rockband under 1970-talet.

Gruppens konserter under de inledande delarna av den pågående världsturnén har varit regelrätta historielektioner. Större delen av materialet är hämtat från klassiska album som "Black sabbath", "Paranoid" och "Master of reality". Bara 3 av 16 låtar under Sabbaths senaste konsert kommer från den nya skivan. Ändå kallar Ozzy Osbourne "13" för det viktigaste albumet i sin karriär.

– Den överträffar våra vildaste förväntningar. Att Tony har kommit med så här bra riff är ofattbart, sade Ozzy Osbourne i en intervju med Guardian i somras.

Fakta - Återförening kantad av problem

• Bill Ward hoppade av: Nya skivan "13" är inspelad med Rick Rubin som producent. Idén var att återförena alla originalmedlemmar, men Black Sabbaths trummis Bill Ward hoppade av efter ett bråk om kontraktet. Han ersattes av Brad Wilk (känd från Rage Against the Machine) och under turnén sitter Tommy Clufetos (tidigare trummis bakom Ozzy Osbourne och artister som Alice Cooper, Ted Nugent och Rob Zombie) bakom trumsetet.

Det ryktades att Bill Ward skulle hänga med på Sabbaths turné, men trummisen behandlas för tarmproblem och Ozzy Osbourne har sagt att Ward är i för dålig form för en världsturné. "Han är otroligt överviktig. En trummis måste vara i form. Han har redan fått två hjärtattacker. Jag vill inte vara ansvarig för hans liv", sade Ozzy Osbourne till Guardian så sent som i augusti.

• Tony Iommi drabbad av cancer: Under inspelningen "13" upptäcktes att Black Sabbaths gitarrist Tony Iommi lider av lymfom, en allvarlig form av cancer. Trots skivan kunde bandet slutföra arbetet med albumet och den turné som inleddes redan 2012. Tony Iommi behandlas dock fortgående för sin sjukdom vilket påverkar turnén. Black Sabbath kör sju veckor på vägarna och måste sedan ta paus i tre veckor medan gitarristen åker hem till Storbritannien för att få behandling. "Jag måste vara positiv och försöka ta mig igenom det. Jag vet faktiskt inte förrän i mars om cancern har spridit sig eller inte", sade Tony Iommi nyligen till Aftonbladet.

• Ozzy Osbournes återfall: Det var droger och alkohol som tvingade Black Sabbath att kicka Ozzy Osbourne 1979 och sångaren har en lång och väl dokumenterad historia av missbruk. I april framkom att Ozzy Osbourne åter hade börjat missbruka alkohol och receptbelagda läkemedel. Sångaren hustru Sharon Osbourne är inte känd för att skräda orden och i en intervju med brittiska Express kallade hon makens återfall för "patetiskt". Ozzy Osbourne skrev in sig för behandling och skall sedan dess vara drogfri.

Fakta - Black Sabbath

• Bandet: Black Sabbath bildades i Birmingham 1968. De ursprungliga medlemmarna var Ozzy Osbourne (sång), Tony Iommi (gitarr), Geezer Butler (bas) och Bill Ward (trummor). Mellan 1970 och 1978 släppte Black Sabbath åtta skivor med Ozzy Osbourne på sång. Fram till 1995 har det kommit ytterligare tio album med olika bandmedlemmar. Tony Iommi är den ende som varit med hela vägen, men bland de sångare som frontat Sabbath märks storheter som Ronnie James Dio och Ian Gillan.

• Tidigare: Debuten "Black sabbath" kom 1970 och med de följande skivorna "Paranoid" (1970) och "Master of reality" (1971) etablerade sig bandet som ett av världens största. Sabbath bröt med 1960-talets färgglada flower power-rörelse och kom med ett hårt, primitivt sound och svartsynta texter. Den sista plattan med originalmedlemmarna blev "Never say die" från 1978. Bandets förra skiva kom 1995 och vokalisten hette Tony Martin.

• Aktuella: Med skivan "13" som kom i juni i år. Den 22 november spelar de på Friends Arens i Stockholm och i sommar agerar de dragplåster på Sweden Rock Festival i Sölvesborg. Bandet släpper i dagarna en dvd-box med livematerial från den pågående turnén.

Enkät - 1. Varför ska man lyssna på Black Sabbath 2013? 2. Vilken låt hoppas du mest på att få höra i Stockholm och varför?

• Elin Unnes, skribent på SvD, Bon och PSL, skriver just nu på "The secret gardener", en bok om odling.

1: För att alla band du lyssnar på just nu lyssnar på dem just nu:

2: Jag håller tummarna för att Ian Gillan svänger förbi och sjunger "Trashed". Om det mot förmodan inte skulle hända så skulle jag gärna höra "Sweet leaf", eftersom den förenar mina två intressen: rock och odling. Och det stämmer ju inte, det där Ozzy sjunger om att lövet inte hör honom när han säger att han älskar det: tidigare i år bevisade en engelsk trädgårdsmästare att liljor växer bättre av Black Sabbath.

• Martin Forssman, vice ordförande Sweden Rock Festival.

1: För att de är gudfäderna till all metal och för att Tony Iommi verkar kunna komma på hur många fantastiska riff som helst.

2: "Symptom of the universe" från albumet "Sabotage", originalsättningens sista verkliga mästerverk som släpptes 1975. De kom tillbaka och gjorde fantastiska plattor i andra sättningar senare, men originalbandet var som bäst till och med 1975. Det är en ösig stänkare som gör sig bra live. Vill man inte headbanga till det introriffet så blir man nog aldrig hårdrockare.

• Gustaf Höök, skribent på Close-Up Magazine

1. De lade grunden till all tung hårdrock, de har spelat in några av historiens bästa album och de är fortfarande relevanta. Livet är fattigare utan Black Sabbath.

2. "Black sabbath". Hårdrockens ur-tritonus och själva essensen av Black Sabbath.

Carl Cato/TT

Mer läsning

Annons