Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos hipstern i ny komediserie

/
  • Nour El Refai och Lisa Henni.

Alla vill vara unika, men ingen vill tillhöra gruppen där alla vill vara unika.
I Kanal 5:s nya "Söder om Folkungagatan" drar Nour El Refai och Björn Gustafsson brallorna av hipstern.

Annons

– En grej som jag tänker på är foton, förr i tiden, säger den 27-årige Björn Gustafsson.

– Förr i tiden tog folk bilder av andra människor, det ser man inte så mycket i dag.

Det har gått fort. För fem-tio år sedan var en kamera någonting man hade i resväskan när man åkte på semester. I dag har smarta mobiler och sociala medier skapat en "generation selfie" som ständigt avbildar sig själv.

I Kanal 5:s nya humorserie "Söder om Folkungagatan" spelar Björn Gustafsson den personlige tränaren Gunnar. Tillsammans med toppbloggaren Rebecka (Nour El Refai), den norrländske skägg-shamanen Isak (Mattias Fransson) och den genusmedvetna smoothie-experten Cissi (Lisa Henni) utgör han bemanningen på Ersta Datorsupport, ett kafé, smoothiebar och gym, mitt i den svenska livsstils-livsstilens högborg kring Nytorget på östra Södermalm i Stockholm.

– Vi fick mycket gratis av att filma i området. Ersta Datorsupport ligger ju på Erstagatan på riktigt. Det kom flera gånger in folk i lokalen som ville fika och trodde att vi var ett riktigt kafé som hade smoothies, och gym, säger Lisa Henni.

Genom att skruva rollfigurerna mer än ett varv sätter serien fingret på hur ängsliga människor bygger sina identiteter genom att köpa och göra "rätt" saker. Greppet påminner om det som har gjort TV 4:s "Solsidan" till en succé, men här är det inte villaförortens överklass som står i centrum utan hipstern.

Seriens huvudpersoner drar emot karikatyren, men regissören Mikael Syrén träffar ofta mitt i prick. Mattias Fransson plåtades när han som Isak red till jobbet på en kamel iförd hängslen, farfarströja och en neo-laestadiansk timmermanshatt. Men fotografen fattade inte att det var tv-inspelning och bilden hamnade överst på den välbesökta sajten Buzzfeeds lista över "The 24 most hipster things that have ever happened".

– En hipster är en människa som har det ganska bra i livet. Det här är en hipster: om de skulle byta vinlista på Rival skulle hipstern kunna prata om det i en halvtimme, säger säger Nour El Refai och reagerar omedelbart på sin egen definition:

– Hallå har ni aldrig någonsin mått dåligt eller haft riktiga problem?

Nej, de problem som gänget på Ersta Datorsupport brottas med handlar inte om liv och död. Snarare om vilken färg man ska ha på sina träningsredskap.

– Jag tror att många i Sofo kommer att känna igen sig, men det här är en romantiserad bild av innerstadsliv, som ju egentligen innehåller ganska mycket segregation och rasism. Men om man sitter och känner igen sig och tänker att "just det, jag känner ju inte en enda blatte" så kan det vara konstruktivt, säger Nour El Refai.

Björn Gustafsson slog igenom med full kraft när han uppträdde i Melodifestivalen 2008 och blev samma år utsedd till Sveriges roligaste man. Efter succén tog han timeout och försvann från rampljuset. Han vet hur det är att få den uppmärksamhet som rollfigurerna i "Söder om Folkungagatan" så desperat letar efter.

– Det skulle vara skönt om det blev en lite bjussigare miljö, om folk gav varandra likes "in real life" lika ofta som på Instagram, säger han.

"Söder om Folkungatan" har premiär 2 februari i Kanal 5.

Fakta - "Söder om Folkungagatan":

• I rollerna: Björn Gustafsson, Nour El Refai, Mattias Fransson, Lisa Henni, Kajsa Ernst. Som berättare syns Staffan Westerberg. Dessutom gästas serien av personer som Henrik Schyffert, Alexander Karim, Josefin Crafoord och Brita Zackari.

• Regi: Mikael Syrén som tidigare regisserat och skrivit manus till bland annat "Kvarteret skatan", "Clownen luktar bensin", "Hotell Gyllene knorren" och "Livet i Fagervik".

• Manus: Brita Zackari, Kalle Zackari Wahlström, Mikael Syrén och Johan Johansson.

• Premiär: På Kanal 5 den 2 februari.

Carl Cato /TT

Mer läsning

Annons