Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är den svenska nöjesåret 2013

/
 • Gabriela Pichlers
 • Malik Bendjelloul och medproducenten Simon Chinn tar emot den första Oscarsstatyetten för en svensk långfilm på 29 år, för
 • Robin Stjernberg vinner Melodifestivalen, i mars.
 • Det är stor hysteri när Justin Bieber kommer till Sverige, i april.
 • Arrangörerna för Peace & Love-festivalen tvingas konstatera att inte blir någon musikfest 2013, utan en konkurs, i maj.
 • Avicii gör sin enda Sverigespelning på Bråvallafestivalen i Norrköping. Den nya festivalen blir en stor succé, med 52 000 sålda biljetter.
 • Håkan Hellströms texter är bas för filmen
 • Miley Cyrus skandaltwerkar på MTV-galan, i augusti.
 • Kristian Gidlunds öppenhjärtiga berättelse om kampen mot cancern berör många. Han avlider i september.
 • Morrissey väljer ett köpcentrum i Göteborg som enda plats i världen för boksignering när han ger ut sin självbiografi, i oktober.
 • Kevin Walker vinner

Det här var året då en svensk långfilm fick en Oscar för första gången på nästan 30 år, Sverige arrangerade Eurovision Song Contest och svensk housemusik erövrade världen med Avicii i spetsen. Men det var också året då Kristian Gidlund avled och såväl Hultsfredsfestivalen som Peace & Love gick i graven.

Vi sammanfattar traditionsenligt nöjesåret i en kronologi, dag för dag.

Annons

JANUARI

1: Budet kommer om den folkkäre skådespelaren Jarl Borsséns död. Han har avlidit den 21 december.

2: Jason "Timbuktu" Diakité utses till årets lantis av tidningen Land. Det är inledningen på ett omtumlande år för artisten som avslutas i december med att han håller ett flammande tal mot rasism i riksdagshuset, ett tal som bojkottas av talmannen.

8: David Bowie gör överraskande comeback med en singel på sin 66-årsdag.

21: "Äta sova dö" tar hem fyra priser på Guldbaggegalan, bland annat för bästa film och regi. Hans Alfredson får hederspriset.

22: SVT:s vd Eva Hamilton föreslår en sammanslagning av SVT och UR samt berättar att SVT inom kort ska sända allt på internet. Det medför att alla med dator måste betala medieavgift. Det blir en av årets stora mediedebatter.

FEBRUARI

1: Netflix släpper sin politiska thrillerserie "House of cards". Nättjänsten får sitt stora genombrott i Sverige och trenden att se så många avsnitt som möjligt så fort som möjligt av sin favoritserie blir populär.

5: Kronprinsessan Victoria dyker överraskande upp och delar ut priset för årets homo till Jonas Gardell på Gaygalan.

6: Magnus Carlsson, Lotta Engberg och Martin Stenmarck frias i Stockholms tingsrätt i ett omtalat skattemål sedan en artistbokare hävdat att han betalat ut svarta pengar till dem.

11: Bomben slår ner i Melodifestivalen. Ena programledaren Danny Saucedo berättar att han är ihop med artisten Molly Sandén, årets mest omtalade kändisromans är ett faktum.

15: Dick Harrison och Ellinor Persson vinner finalen av "På spåret" i SVT över Cecilia Hagen och Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren.

24: Det är en historisk kväll i Hollywood. Svenske regissören Malik Bendjellouls film "Searching for Sugar Man" vinner en Oscar för bästa dokumentär. Det är första gången på 29 år som en svensk långfilm får en Oscar. Även ljudteknikerna Per Hallberg och Paul NJ Ottosson belönas sedan det blivit oavgjort i deras kategori.

28: Army of Lovers sparkar Camilla Henemark bara dagar efter att de gjort comeback tillsammans i Melodifestivalen.

MARS

2: Robin Stjernberg och Anton Ewald går vidare till final i Melodifestivalen från Andra chansen. Därmed är det bara en kvinna i finalen, Louise Hoffsten. Det är första gången sedan 1965 så få kvinnor är med i Melodifestivalens final.

9: Robin Stjernberg vinner Melodifestivalen med "You". Men det är tack vare juryns poäng. Yohio får flest röster av tittarna.

13: Författaren Camilla Läckberg och "Robinson"-Martin Melin meddelar på Twitter att de ska skilja sig.

18: Tommy Nilsson meddelar att han byter namn till Black och ska ge ut hårdare musik. Dagen efter visar det sig vara en pr-kupp för ett chokladmärke.

20: Hultsfredsfestivalen flyttas överraskande till Sigtuna och byter namn till Hultsfred Stockholm. Beskedet skapar förstämning i Hultsfred, men förklaras med att en festival nära huvudstaden har ett större upptagningsområde av publik.

24: Swedish House Mafia gör sin sista spelning, i Miami.

APRIL

8: Marie Serneholt presenteras som ny programledare för "Bingolotto".

16: SVT relanserar "Öppet arkiv" på nätet och fyller det med program från tv-historien.

17: Cardigans vinner en uppmärksammad tvist i Tambourinehärvan mot The Hives i Lunds tingsrätt. Hives måste betala 18 miljoner kronor, samt 5 miljoner i rättegångskostnader.

17: I en uppmärksammad text sågar Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand artisten Håkan Hellström för att han fortfarande sjunger ur ett underdogperspektiv och inte "om hur det är att köpa fyrarummare och sommarställe, hur det är att stå där och tanka sin pappakombi och vara medelålders familjeförsörjare". Texten startar en debatt om Håkan Hellström och hans "äkthet".

22: Det blir hysteri när Justin Bieber gör den första av tre spelningar i Stockholm. Några dagar senare påträffas knark i Justin Biebers turnébuss, men eftersom polisen inte vet vems drogerna är blir ingen misstänkt för brott.

MAJ

1: I Norrköping ersätter Socialdemokraterna förstamajtåget med en Amy Diamond-konsert.

2: Sofia Wistam kollapsar under sändningen av "Let's dance" och förs till sjukhus. Dessutom blir hon utröstad.

3: Bruce Springsteen gör den första av tre spelningar i Friends Arena i Stockholm inför 55 000 åskådare och överraskar med att bland annat spela hela "Born to run"-albumet från start till mål. Dagen efter spelar han hela "Darkness on the edge of town"-albumet.

7: Abba-museet öppnar i Stockholm.

18: Danska Emmelie de Forest vinner Eurovision Song Contest i Malmö med "Only teardrops". Svenske Robin Stjernberg slutar på 14:e plats.

28: Peace & Love-festivalen i Borlänge går i konkurs och ställs in. Det är ett hårt slag för Dalarna och musik-Sverige. Bouppteckningen visar sedermera att skulderna är på hela 75 miljoner kronor. Under sommaren ställs även Siestafestivalen in och Sundsvalls gatufest går i konkurs.

31: Markoolio och Cecilia Ehrling vinner "Let's dance" i TV4.

JUNI

10: Filmuthyraren Lovefilm meddelar att de lägger ner i Skandinavien. Ett bevis på att nättjänsterna är på väg att ta över videobutikens roll.

13: Hultsfredsfestivalen inleds i Sigtuna i ösregn. Phoenix tillhör de största banden som spelar på kvällen. Men publiktillströmningen är svag.

15: Kändisårets mest omtalade bebis föds, lilla North West, till föräldrarna Kanye West och Kim Kardashian.

19: Tv-stjärnan James Gandolfini, känd för rollen som maffiabossen Tony i "Sopranos", avlider i Rom. Han blir 51 år gammal.

27: Bråvallafestivalen i Norrköping inleds. På grund av pågående busstrejk är det många som tar bilen och långa köer uppstår. Inne på området klagar besökarna dessutom på bristfällig logistik. Men festivalen drar 52 000 åskådare och blir därmed en succé.

30: Musikern Kristian Gidlund håller sitt sommarprogram där han öppet berättar om sin kamp mot cancern.

JULI

5: Gyllene Tider har turnépremiär i Halmstad. Comebackturnén blir precis den succé alla trodde på. En vecka senare drar Per Gessle och gänget 42 223 åskådare till sin konsert på Ullevi i Göteborg.

9: Per Morberg hoppar av juryjobbet i TV4-programmet "Sveriges mästerkock". Senare presenteras kocken Anders Dahlbom som Morbergs ersättare.

13: "Glee"-stjärnan Cory Monteith påträffas död efter en överdos på ett hotellrum i Vancouver. Han blir 31 år.

15: Håkan Hellström-filmen "Känn ingen sorg" har världspremiär i Göteborg.

31: Spotify expanderar och har nu hela 20 miljoner användare över hela världen, meddelar bolaget.

AUGUSTI

1: Den syriske artisten Omar Souleyman får avslag på sin visumansökan och får inte komma till Stockholm Music & Arts-festivalen. Generalkonsulatet i Istanbul stoppar honom, men ändrar sig och låter honom få komma till Way Out West-festivalen i Göteborg veckan efter.

5: TV4 påbörjar en sex dagar lång sändning på TV4 Play från M/S Dianas färd på Göta Kanal. Trenden kallas för slow tv.

8: Neil Young ställer med kort varsel in sin spelning på Way Out West-festivalen i Göteborg sedan en bandmedlem skadat sig.

18: Sorg i Norge sedan Fleksnes, skådespelaren Rolv Wesenlund, avlidit, 76 år gammal.

25: Miley Cyrus gör skandal genom att twerka frenetiskt under MTV Music Awards.

27: Mr Svensktoppen, Kent Finell, dör. Han blir 69 år gammal.

SEPTEMBER

3: Norska humorduon Ylvis släpper videon till sin skämtlåt "The fox" som blir ett fenomen och når högt på topplistan i USA.

7: "Alla tiders hits" har premiär i SVT1. Ett av alla program Niklas Strömstedt leder under året. Han dominerar SVT genom att leda tre stora underhållningssatsningar - förutom "Alla tiders hits" även "Inför ESC" och "Tack för musiken".

13: Avicii släpper sitt album "True". Det blir en storsäljare och hyllas av många kritiker för sin eklektiska mix av olika stilar. Den svenska dj:n blir en av årets mest omtalade artister i hela världen.

16: Filmaren Tom Alandh kritiserar filmen "Monica Z" för att ge en felaktig bild av Monica Zetterlunds pappa. Det väcker nytt liv i debatten om hur nära sanningen man måste vara i en film baserad på "en sann historia".

17: Musikern Kristian Gidlund, som dokumenterat sin kamp mot cancern på sin blogg I kroppen min, avlider i hemmet i Borlänge, några dagar före sin 30-årsdag.

OKTOBER

4: Veronica Maggio ger ut sin skiva "Handen i fickan fast jag bryr mig", som blir ett av årets mest hyllade album på svenska.

17: Morrissey kommer till Femmans köpcentrum i Nordstan i Göteborg för sin enda boksignering i samband med att han ger ut en självbiografi.

18: Kritik mot Norge och Fremskrittspartiet från Özz Nûjen klipps bort ur den version av "Skavlan" som norska NRK sänder.

19: Team Elisa från Töreboda vinner "Körslaget" i TV4.

27: Legendariske rockmusikern Lou Reed avlider, 71 år gammal.

NOVEMBER

1: Idol-Kevins framträdande i Idol spelas in i förväg så att Walker ska hinna till samling med sitt fotbollslag Gif Sundsvall inför en bortamatch. Det är första gången i programmets historia som något sådant sker.

9: I "Så mycket bättre" är det Ken Rings avsnitt. Den tryckta stämningen efter Kens berättelse om sitt hårda liv försvinner när Ebbot Lundberg går upp och sjunger "Allan Ballan".

15: "Återträffen" av Anna Odell, årets mest omtalade svenska film, har biopremiär.

18: Programledaren Rakel Wärmländer i Barnkanalen hugger en docka med en sax vilket orsakar ramaskri bland landets föräldrar. SVT tvingas be om ursäkt.

20: Marie Fredriksson gör comeback på svenska med albumet "Nu".

DECEMBER

1: Premiär för julkalendern "Barna Hedenhös uppfinner julen" i SVT 1 och Barnkanalen.

5: SVT kritiseras för att ha sänt dokumentären "Alice Babs förlorade rättigheter" som handlar om striden kring den folkkära sångerskan där hennes familj och vänner uppges stå mot varandra när det gäller vem som får träffa henne.

6: Kevin Walker vinner "Idol" i TV4.

12: Arrangörerna meddelar att Hultsfredsfestivalen i Sigtuna läggs ner. Varumärket Hultsfred går därmed i graven - igen.

13: Beyoncé släpper överraskande ett nytt album helt utan förvarning.

Mikael Forsell /TT spektra

Mer läsning

Annons