Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gynning - en debutant bland veteraner

/
  • Karaktären Elin må ha vissa likheter med den tidigare fotomodellen Carolina Gynning. Men de frostiga familjerelationerna känner skådespelerskan inte igen sig i allsn
  • Carolina Gynning, Helena af Sandeberg och Marie Göranzon i
  • Carolina Gynning gör skådespelardebut som modellen Elin i

Carolina Gynning tar inga trevande steg in i sin nya karriär när hon nu debuterar som skådespelare i "Blondie", som i kväll börjar visas i Kramfors och Sollefteå.
I stället börjar hon med en huvudroll mot några av Sveriges mest kända skådespelare.

Annons

Carolina Gynning är den 34-åriga konstnären som gick från dokusåpakändis till tv-programledare till bloggare till författare - till skådespelerska.

Marie Göranzon är den 70-åriga skådespelerskan med ett fyrtiotal film- och teaterroller och många år på Dramatens scen i bagaget.

På vita duken möts de nu som dotter och mor. På lika villkor.

– Det var lika färskt för mig som för henne. Jag hade ju heller aldrig gjort det här - den här scenen, den här texten, den här rollen. Jag tror att jag kände mig lika osäker som hon. Och jag upplevde att hon var med från ruta ett, säger Marie Göranzon om sin nya kollega och nyvunna vän.

– Hon är en så varm, kärleksfull och fantastisk kvinna. Hon var peppande hela tiden, lyder Carolina Gynnings ord om Göranzon.

I Jesper Ganslandts bioaktuella drama "Blondie" spelar Gynning modellen Elin som lämnar ett liv kantat av partyknark och ytlighet för att delta vid sin mors 70-årskalas i barndomshemmet någonstans i ett idylliskt Sverige. Relationen mellan mor och dotter är infekterad så till den grad att förruttnelseprocessen tagit vid. Rollen är inte helt okomplicerad.

– Jag gillar att utmana mig själv, och det gör jag ju hela tiden. Sedan får det bära eller brista. I det här fallet tycker jag faktiskt att det har burit, säger Gynning om sin första stora filmroll.

Regissören Jesper Ganslandt visste tidigt att det var just Gynning han ville ha i rollen.

– Jag hade varit sugen på att se henne i film. Hennes tv-framträdanden har jag haft svårt för. Som "Stjärnor på is". Missbruk av en begåvning, tyckte jag. Efter ett tag kom jag fram till att jag kanske måste be henne själv, det verkade inte som att någon annan kommit på det, säger han.

"Blondie" innebar flera utmaningar för Gynning. En av de större var att skånskan måste träna bort sin dialekt. Såväl Göranzon som Helena af Sandeberg och Alexandra Dahlström, som spelar de två andra döttrarna, talar något som kan beskrivas som rikssvenska.

– Fan också, tänkte jag. Det räcker inte med att jag kastas in bland de här begåvade skådespelarna. Jag ska dessutom byta dialekt, berättar Gynning.

Nu återgår Carolina Gynning till sitt ordinarie konstnärsarbete i ateljén. Men fler roller skulle hon inte tacka nej till:

– Jag hoppas på det, men jag har ingen aning. Nu får filmen ha premiär i Sverige först och sedan får folk titta och tänka.

Therese Lindström /TT spektra

Mer läsning

Annons