Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gina Dirawi i blåsväder

/

SVT-profilen Gina Dirawi ber nu om ursäkt för publiceringen av omslaget på en bok av den kontroversielle Lasse Wilhelmson under rubriken "Lite kvällsläsning".

Själv säger hon sig inte känna till vem det är.

Annons

– Det ser ut som om jag är världens mest pantade människa och i det här fallet var jag det, säger Dirawi.

Kritiken mot Sundsvallstjejen var massiv i sociala medier och från debattörer på fredagen. Expos reporter Jonathan Leman beskriver Wilhelmson som en radikal antisemit.

– Han ifrågasätter Förintelsen och förklarar att allt fel i världen beror på judar. Han länkar till nazistiskt material och medverkar vid pronazistiska tillställningar, säger Leman.

Dirawi berättar att hon fick boken av en för henne okänd man på en konferens, läste nio sidor och lade upp en bild på sin blogg. Hon betonar att det inte innebär att hon stöder innehållet i dem. Inlägget är nu borttaget från bloggen och SVT kommer inte att vidta några åtgärder mot Dirawi.

– Felet jag gjorde var inte att jag började läsa boken utan att jag lade boken på bloggen utan att förklara vilket kan leda till att folk kan uppfatta det på olika sätt, vilket jag kan förstå.

Det är inte första gången som Dirawi, som har palestinsk bakgrund, uttalat sig om Israel-Palestina-konflikten. I ett inlägg på sin blogg 2010 jämställde hon Israels agerande mot palestinierna med Adolf Hitler och Förintelsen. För det inlägget fick hon en reprimand av SVT.

– Jag är 21 år och googlar du mitt namn kommer det fram "Gina - antisemiten". Det är inte kul, för jag tycker verkligen inte så.

Mer läsning

Annons