Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går i Möllers fotspår

/
  • Skivaktuella Kolonien tar sin nyprogg och kommer till Skogsnäs, Nordingrå och Örnsköldsvik.

Tidigare i år blev de utsedda till “Årets Nykomling" på Folk- och Världsmusikgalan.
Nu kommer Kolonien till Ångermanland med en ny platta i bagaget.
– Vi är som bäst live, eftersom vårt budskap kommer bäst fram då, säger Anna Möller.

Annons

Genom sin bejublade spelning på Urkultfestival tidigare i år är kanske Kolonien inte ett främmande band för många Ångermanlänningar. Oavsett vilket så är världs- och folkmusikbandet på stark frammarsch och mycket har hänt sedan bandet fick sin nuvarande form 2010.

– Vi brukar oftast beskriva vår musik som nyprogg, med influenser av folkmusik, pop och reggae, berättar Anna Möller.

Att det blev just världs- och folkmusik för de fyra bandmedlemmarna är rimligtvis ingen slump, med tanke på att talesättet säger att äpplet inte faller långt från trädet. Anna Möllers pappa heter nämligen Ale Möller och resterande bandmedlemmar är Ale Möllers brorssöner, tillika Anna Möllers kusiner.

– Det går såklart inte att undvika att vi fått influenser från min far, säger Anna Möller.

Kolonien släpper i dagarna EP:n "Sammanhang", som blir bandets andra skivsläpp, och hörnstenar på skivan är två gitarrer, en fiol, slagverk och fyrstämmig sång.

– Denna EP är den första delen av en fullängdare som ska släppas mot vårkanten nästa år. Vi är riktigt nöjda med skivan och får verkligen fram våra politiska budskap om mångfald, miljö och tolerans, säger Anna Möller.

Efter Urkultsuccén återvänder Kolonien nu alltså till Ångermanland. Under lördagskvällen väntar spelning i Skogsnäs på Kulturhuset, på söndag gästas Järnsta Café i Nordingrå och på torsdag väntar spelning på Varvsberget i Örnsköldsvik.

– Vi är som bäst live, eftersom vårt textbudskap kommer bäst fram då. Det blir en skön mix av ös och finlir på våra spelningar, konstaterar Anna Möller.

Fakta - Kolonien

• Bildades: 2010.

• Medlemmar: Anna Möller, samt bröderna Arvid, Erik och Mischa Grind.

• Musikstil: Nyprogg, med influenser av folkmusik, pop och reggae.

• Diskografi: "Clockwise" (2011), "Sammanhang" (2013).

• Kuriosa: Prisades som "Årets unga folkmusikband" 2011. Tidigare i år utsågs de till "Årets nykomling" på Folk- & Världsmusikgalan. Ale Möller är far till Anna Möller och farbror till bröderna Grind.

• Aktuell: Gästar i dagarna Skogsnäs, Nordingrå och Örnsköldsvik.

Mer läsning

Annons