Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från stjärngitarrist till stämsång i jazzvåren

/
  • Franske gitarristen Birèli Lagrène mellanlandar med sin Quartet i Härnösand och Örnsköldsvik på väg till kulturhuvudstadsinvigningen i Umeå.
  • Stockholm Voices är Sveriges Manhattan Transfer och Hendricks Lambert Ross. 19 mars kommer de till Metropol i Härnösand och 21 mars till Brux i Örnsköldsvik.
  • Mathias Algotsson Trio featuring sångerskan Christina Gustafsson kommer till Metropol i Härnösand den 5 februari.
  • Blues- och soulbandet Thorbjörn Risager Band kommer till Metropol lördagen den 8 mars.

Många tycker att han är världens bäste och snabbaste gitarrist. Den 29 januari kommer Birèli Lagrène med sin Quartet till Metropol i Härnösand och den 31 januari till Brux i Örnsköldsvik.

Annons

– Han är en av de främsta musiker vi haft på Metropol. Den här konserten hade varit omöjligt för oss ensamma, utan samarbete med Scenkonstbolaget, säger Kjell-Arne Danemo som sedan många år bokat artister till den jazzklubb som häromåret utsågs av Sveriges jazzmusiker till landets bästa jazzklubb.

Birèli Lagrène är av fransk-romsk börd och betraktas som en arvtagare till Django Reinhardt, den legendariske fransk-romska gitarristen. Han var 14 år när han framträdde i ett tyskt program, http://www.youtube.com/watch?v=KCkBUjqAB0I. Han är mer framför allt fusiongitarrist.

Birèli Lagrène Quartet kommer till Umeå som en del i invigningen av kulturhuvudstadsåret. Förra årets kulturhuvudstad var Marseille och den kulturella stafettpinnen förs nu vidare från Marseille till Umeå.

Vårens säsong börjar på onsdag 22 januari med att länets storband High Coast Jazz Orchestra spelar med framstående pianisten Lars Jansson. Lars Jansson kommer att leda HCJO i sin egen musik. Den 24 januari spelar de på Brux i Örnsköldsvik.

Kjell-Arne Danemo och ordförande Curt Fällgren för Perdido Jazz & Blues ser även konserten den 19 mars med "Stockholm Voices" som en av höjdpunkterna i en späckat vårprogram. "Stockholm Voices" är en svensk variant av Manhattan Transfer och Lambert Hendricks & Ross. Fyra högutbildade sångare, två män och två kvinnor, sjunger jazzig stämsång med fyra framstående jazzmusiker bakom sig. Den 21 mars är de på Brux i Örnsköldsvik.

Stockholm Voices senaste inspelning låter så här: http://www.youtube.com/watch?v=teOB3Pce9GE&feature=youtu.be

Två bluesmusiker som kommer tillbaka efter tidigare succér på Metropol är danska Thorbjörn Risager Band (8 mars i Härnösand och 7 mars i Örnsköldsvik) och finska Erja Lyttinen Band (2 maj). Den förstnämnde sjunger blues och soul och den sistnämnde är en finsk bluesdrottning som spelar slidegitarr i Bonnie Raitts efterföljd.

Thorbjörn Risager Band fick nyligen en dansk Grammis för årets bästa bluesalbum. Smakprov på några låtar på Thorbjörn Risager Bands senaste album: http://www.westmanmusic.com/RisagerDust.mp3

Båda har gjort flera konserter tidigare på Metropol.

Mer läsning

Annons