Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlorare i Gatufestens konkurs

/
  • Många företag har fordringar  på det konkursade Gatufestbolaget. Över 100 fordrings­ägare vill ha tillbaks sammanlagt 8 821 450 kronor.

Över tio miljoner kronor i skulder men bara tre miljoner i tillgångar.
I och med att bo­uppteckningen för Sundsvalls Gatufest AB lämnats in står det klart att det är många som för­lorar på konkursen.

Annons

Årets Gatufest blev ett misslyckande. De 33 000 biljetter som såldes var 12 000 biljetter för lite för att bolaget skulle gå runt. Den 14 juli tog styrelsen för Sundsvalls Gatufest beslutet att själva lämna in en konkursansökan.

– Jag tycker fortfarande att det känns jättetråkigt, säger Ulf Rehnberg, ordförande i Sundsvalls Gatufest AB och vd i Folkets Hus & Park.

Han berättar att ägarna innan beslutet hade diskuterat att göra det man gjorde 2012. Att täcka upp förlusterna.

– Men vi kom fram till att det inte fanns förutsättningar att få Gatufesten 2014 att se annorlunda ut. Vi insåg att vi hade tömt ut alla idéer vi hade.

Folkets Hus & Park i Sundsvall har varit den största ägaren i bolaget (de andra ägarna är RPE Holding och Diös Norrland).

När bouppteckningen nu lämnats in av konkursförvaltaren står det klart att Folkets Hus & Park även är den största fordringsägaren. Fordran är på över 1,5 miljoner kronor.

– Merparten handlar om ett lån från 2011, säger Ulf Rehnberg.

Även Quality Hotel, som ägs av Folkets Hus & Park har en fordran på över 200 000 kronor som gäller övernattningar. Den näst största summan bland fordringsägarna kommer från Music & Lights, ett bolag med säte i Västerås. Tredje största fordran, drygt en halv miljon kronor, står tidigare vd:n Anna Frisk för och innefattar den fallskärm hon blev utan som avgående vd.

Hon berättar att hon inte hunnit landa riktigt än sedan dagen då konkursbeslutet togs.

– När man jobbat dag och natt med ett projekt går sådant här inte obemärkt förbi. Jag vet inte än vad jag ska göra nu men funderar på att starta ett eget bolag.

Frisk är inte garanterad summan hon kräver av bolaget. Däremot får hon en månadslön utbetald. Det förklarar advokaten Peter Thoms, bolagets konkursförvaltare.

– Alla anställda har fått en månadslön. Där har den statliga lönegarantin trätt in och i den meningen är de anställda prioriterade. Alla andra fordringsägare är dock oprioriterade och behandlas lika. Man får utdelning proportionellt efter hur stor fordran är.

Det innebär att bland annat Folkets hus möjligtvis kan få en bråkdel av vad de lånat bolaget. Enligt Peter Thomas kan det handla om ungefär 15 procent.

– Det är en förhållandevis god prognos eftersom man i de flesta konkurser inte får någon utdelning alls.

Under tisdagen hölls ett engångssammanträde i tingsrätten. Då ska gäldenären gå ed på att uppgifterna i bouppteckningen är riktiga.

Utdelningen till fordringsägarna kommer dock att dröja.

– Det tar ett visst antal månader. Senast i början av nästa år ska det vara klart, säger Peter Thoms.

Ulf Rehnberg berättar att han brunnit för Gatufesten men att han inte kan tänka sig att bli inblandad om någon skulle starta en liknande stadsfest.

– Vi har gjort det i tre år och lyckades inget vidare. Men jag personligen kommer att vara den första att supporta arrangören och köpa en biljett.

Mer läsning

Annons