Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

First Aid Kit kritikernas favoriter

/

First Aid Kit gjorde årets bästa svenska skiva.
Det visar TT Spektras sammanställning av Sveriges skivkritikers årslistor för 2012.
– Vi är smickrade och hedrade över att skivan är så uppskattad, säger Johanna Söderberg i First Aid Kit.

Annons

Det är 13:e gången TT Spektra går igenom svenska musikkritikers ranking av årets plattor för att ställa samman en slags superlista - ett mått på vilket album som helt enkelt är bäst.

"The lion's roar" med First Aid Kit toppar 2012 års svenska lista. Det blev ingen utklassningsseger, men utgången var egentligen aldrig hotad under sammanräkningen.

Systrarna Johanna och Klara Söderberg tog hem årets förstapris före Anna von Hausswolffs "Ceremony" och Neneh Cherry & The Things "Cherry thing".

Det är ännu en hedersbetygelse under ett år som inneburit ett världsgenombrott för First Aid Kit sedan "The lion's roar" släpptes den 18 januari. När intervjun görs ska systrarna precis åka till andra sidan jordklotet för en serie spelningar i Australien och Nya Zeeland.

– Hela året har ju varit som en dröm. Allt som vi vill ska hända har gått i uppfyllelse. Vi har undrat hur det ska kunna bli ännu bättre och då har det blivit så, bättre och bättre. Vi vet inte hur det här ska sluta, säger Johanna Söderberg.

– Det är så fantastiskt.

Systrarna lyfter själva fram spelningen på Way Out West i Göteborg i somras och när de spelade för Paul Simon i samband med Polarprisutdelningen.

– Vi fick även möta honom och ta emot så fina ord. Och så nu det här med alla årsbästalistor, säger Klara Söderberg.

Skapar det press att få så mycket beröm?

– Vi känner inte så. Vi är säkra på det vi gör och vi gör det inte för att hamna på några listor utan för oss själva.

I vår väntar lite ledighet för First Aid Kit. Men sedan ska en ny skiva spelas in.

– Det finns planer på att skriva nya låtar. Det ska vi hålla på med nu. Det kommer att komma en till skiva, det kommer att komma många skivor, säger Johanna Söderberg.

Vad har ni själva lyssnat på för plattor i år?

– Vår favoritskiva är Father John Mistys "Fear fun". Det är Fleet Foxes gamla trummis. Hans soloplatta är klockren. Sen gillar vi Bat For Lashes och Sharon van Etten, säger Klara Söderberg

– Och Sibille Attar, säger Johanna Söderberg.

Bland de utländska plattorna är det Frank Ocean som gått hem bäst bland kritikerna. Den amerikanske r 'n' b-artistens "Channel orange" tar täten precis före den brittiske dansmusikartisten Kindness och plattan "World, you need a change of mind" och The Xx med "Coexist".

Mer läsning

Annons