Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag film efter Kerouac-bok

/

Det har gått 61 år sedan Jack Kerouac färdigställde "On the road", och 33 år sedan Francis Ford Coppola köpte filmrättigheterna. Av olika anledningar har projektet gått i långbänk.

Annons

Nu kommer då filmatiseringen av beatgenerationens mest hajpade roman, i regi av brasilianaren Walter Salles.

Spelplatsen är 40-talets USA och Sam Riley spelar huvudpersonen Sal, som drömmer om ett liv som författare. I mötet med livsnjutaren Dean (Garrett Hedlund) förstår han att livets mening finns ute på vägarna, och tillsammans ger de sig ut på resa tvärsöver landet.

Det är nog tänkt att Dean ska vara en urkraft, en lysande stjärna som förtrollar alla i sin omgivning. Men jag ser bara en självupptagen pojke. Sal å sin sida kan bara leva genom Dean, utan honom blir han bara en handlingsförlamad observatör.

Kvinnorollerna är lika tunna: Kristen Stewart spelar urspårad tonårsnymfoman men ser mest uttråkad ut och Kirsten Dunst övergivna småbarnsmamma framställs bara som en glädjedödare med sina krav på ett eget liv.

Det som Salles verkligen lyckas med i filmen är landskapet, han skildrar amerikanska landsvägar med större passion än han ägnar filmens mänskliga rollfigurer.

Dvd/bd-film: On the Road

Regi: Walter Salles

Roll: Sam Riley, Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Garrett Hedlund

Genre: Drama

Filmbolag: Noble Entertainment

Dvd-premiär: 21 november

Betyg: 2/5

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons