Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsladdat om triangeldrama på hovet

/

Den unga Prinsessan Caroline (Alicia Vikander) av England gifts i mitten av 1700-talet bort med kung Christian VII av Danmark. Men hon blir inte så lycklig som hon trodde. Kungen är lider av schizofreni, har lynnigt temperament och roar sig med älskarinnor och festande.

Annons

När Johann Struensee (Mads Mikkelsen) kommer till hovet som kungens personliga läkare blir han och drottningen snart förälskade. De är båda intresserade av Upplysningens idéer, och tillsammans börjar de utöva inflytande på kungen för att genomföra en rad radikala lagändringar i landet. Men de har mäktiga motståndare vid hovet, som anar vad som pågår...

Ett välspelat kostymdrama med lika delar romantik och historieskildring. De blodiga detaljerna har fått maka på sig till förmån för laddade blickar och sidenfrasande klänningar.

Även om man vet eller anar hur historien slutar är det en spännande skildring av kampen för kärleken och politiska förändringar. Alicia Vikander är ljuvlig i rollen, och känslorna sprakar mellan henne och Mads Mikkelsen på filmduken.

Dvd/bd-film: "A royal affair"

Regi: Nikolaj Arcel

Roll: Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, David Dencik, Trine Dyrholm

Genre: Drama

Filmbolag: Nordisk Film

Dvd-premiär: 28 november

Betyg: 4/5

SUSANNA ODRAKS

Mer läsning

Annons