Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohyggligt spännande thriller

/
  • I
  • Tony Mendez (Ben Affleck) får två dagar på sig att förvandla sex amerikanska diplomater till ett trovärdigt filmteam, för att kunna få ut dem ur Iran.

2003 blev Ben Affleck allmänt känd som den uslaste skådespelare som världen hade skådat. Under ett och samma år hade han spelat huvudrollen i tre stabbiga filmkalkoner: "Daredevil", "Paycheck" och den monumentalt risade "Gigli", där han och dåvarande flickvännen Jennifer Lopez lyckades med konststycket att helt sakna trovärdighet som kärlekspar på filmduken.

Annons

Den som hatade hans knastertorra insats i Michael Bays smetiga krigsdrama "Pearl Harbor" fick hela Niagarafallet på sin kvarn.

Man kan inte annat än beundra Affleck för att han har lyckats kravla sig upp ur detta avgrundshål. Kanske inte främst med hjälp av sina skådespelartalanger (han är fortfarande ingen Meryl Streep) - i stället har han klivit fram som en skicklig regissör, med filmer som "Gone baby gone" och "The town". Och med denna sin tredje film bakom kameran är han tillbaka i Oscarform, 15 år efter manusstatyetten för "Will Hunting".

"Argo" bygger på verkliga händelser från 1980, då sex amerikaner som levt gömda i Teheran sedan stormningen av den amerikanska ambassaden, smugglades ur landet under dramatiska former. CIA-agenten Tony Mendez tog hjälp av filmarbetare i Hollywood för att snickra ihop deras täckmantel - att de var ett kanadensiskt filmteam som var på plats i Iran för att leta inspelningsplatser till fantasyäventyret "Argo".

Affleck har inspirerats av 70-talets amerikanska filmskatt, och resultatet är en tät och ohyggligt spännande thriller som lyckas vara både rolig, snygg och försiktigt politisk. Med hjälp av en animerad prolog förklarar han hur USA:s utrikespolitik utlöste gisslankrisen där 52 amerikaner hölls fångna på ambassaden under 444 dagar. Det är ett modigt drag i en tid då tonläget mellan USA och Iran blir alltmer uppskruvat.

Men den största överraskningen är Ben Afflecks insats framför kameran. I rollen som Tony Mendez är han nedtonad, nästan genomskinlig, med en lufsig 70-talsuppsyn som utstrålar lika delar livsleda och yrkesmässig hängivenhet. Jag tror att det är dags att en gång för alla stryka ett streck över "Gigli" och "Pearl Harbor", och upptäcka Ben bortom Bennifer.

BIOFILM: Argo

Premiär: I kväll, 30/11, i Härnösand (Sverigepremiär 23/11)

Genre: Dramathriller

Med: Ben Affleck, John Goodman, Bryan Cranston med flera.

Regi: Ben Affleck

Speltid: Speltid: 2 tim

Censur: 15 år

Betyg: 4/5

Karin Svensson/TT Spektra

Mer läsning

Annons