Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lassemaja på nya äventyr

/
  • Spänning och mystik i

Lasse och Maja är tillbaka för att lösa ett nytt fall - och den här gången är det svårare och farligare än någonsin.
Efter att polismästaren blir framröstad som den populäraste personen i Valleby börjar underliga saker att hända i den lilla staden.

Annons

Ett skelett dyker upp och mystiken tätnar, men snart är Lasse och Maja den beryktade brottslingen Conny Kameleont på spåren.

Julkalendern "Lassemajas detektivbyrå" baserades på böckerna av Martin Widmark och Helena Willis, men långfilmsmanuset är originalskrivet av Sara Heldt. Henrik Georgsson regisserar dock, precis som i tv-serien.

Vi känner så klart igen charmiga Lasse (Teodor Runsiö), smarta Maja (Mathilda Grahn) och polismästaren utan koll (Tomas Norström), som hellre äter kakor med den nya polissekreteraren (Anna Björk) än löser svåra fall.

Inspelningsmiljön på Gotland är perfekt för en barnfilm om detektiver på spännande uppdrag; klippor, läskiga fyrar och stormigt, svart hav som förstärker mystiken. Men håller historien om de två barndetektiverna hela vägen för en långfilm?

Det märks att regissören har kämpat hårt med att hålla dramatiken vid liv. Handlingen ackompanjeras av musik som håller den nervkittlande stämningen vid liv och rekvisita i form av läskiga djur och annat dyker upp när man som minst anar det.

Att döma av publiken, som består till 90 procent av barn mellan sju och tolv år, så går det hem. Det skriks och skrattas om vartannat - spontana reaktioner från en antagligen ganska ärlig kritikerkår.

Man rycks med och håller sig vaken - till och med som vuxen i en varm, mörk och bekväm biosalong.

Lassemajas detektivbyrå: Kamelontens hämnd

Lördag i Härnösand

Barn

Teodor Ronsiö, Mathilda Grahn, Tomas Norström med flera

Henrik Georgsson

1 tim 35 min

Barntillåten

3/5

JULIA MILDER /TT

Mer läsning

Annons