Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kufarna sänker Mammas Pojkar

/
  • Ulf Malmros inspirerades av ett en dokumentär om ett hårdrockande tvillingpar till filmen
  • Prästen Gunilla (Lotta Tejle) har svårt att sluta curla sina vuxna söner, de fanatiska hårdrockarna Oden (Johan Östling) och Thor (Björn Starrin).

Han var en av 00-talets mest oförglömliga svenska filmkaraktärer: Björn Starrin som Pölsa, i Ulf Malmros gansterkomedi "Smala Sussie" från 2003. Pölsa var en moraliskt flexibel knarklangare som radade upp oneliners som "Pölsa has no fear, 'cause he got a lot of beer". Han var fruktansvärt rolig, trasig och osympatisk.

Annons

Det finns likheter mellan "Smala Sussie" och Malmros nya film. Båda utspelar sig i små värmländska samhällen, båda handlar om konflikter som uppstår mellan outsiders och "vanliga" människor. Men medan Pölsa var ensamt pucko, omgiven av ett galleri av välmenande nyckelspelare som förde historien framåt, så befolkas "Mammas pojkar" av inte mindre än fem Pölsafigurer.

I centrum står tvillingbröderna Oden och Thor (Starrin och Johan Östling) som lever för hårdrocksbandet Ludor. De jobbar på lagret i en butik och säger upp sig när den nya ägaren vill att de ska sitta i kassan.

I stället flyttar de hem till mamma (Lotta Tejle), som är präst. Hennes maniska curlande är så förfärligt att skåda att man vill ringa socialen. Brödernas liv kompliceras när båda blir kära i byns odrägliga skolfröken Jenny (Mia Skäringer). Sist i skaran är Tuva Novotny i en taggig överraskningsroll.

Alla har roliga repliker, alla är intressanta kufar av Pölsasnitt. Problemet är att de inte har något att studsa mot, ingen som publiken kan identifiera sig med. Kanske var det tanken med Kjell Bergqvists butiksboss, men han blir mest en tråkig rektorstyp. Till slut känns det som en tävling i vem som kan bli minst omtyckt av publiken. Och utan värme blir det svårt att skratta.

En av Malmros stora styrkor är stil, och det visar även den här filmen. Scenografi och kostym är genomtänkt och egensinnigt. Den specialskapade musiken med hårdrocksesset Mats Levén vid mikrofonen är strålande. Men fem stycken Pölsa är minst fyra för mycket.

BIOFILM: Mammas pojkar

Premiär: På juldagen i Kramfors, Sollefteå, Härnösand och Ö-vik. I Junsele 28/12 (Sverigepremiär 25/12)

Genre: Komedi

Med: Björn Starrin, Johan Östling, Lotta Tejle med flera.

Regi: Ulf Malmros

Speltid: 1 tim 40 min

Censur: 7 år

Betyg: 2/5

Karin Svensson /TT spektra

Mer läsning

Annons