Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den mörka riddaren hittar hem

/

Som jag har väntat på ”The Dark Knight”. Trots att undertecknad gillar superhjältefilmer har Batman aldrig fallit mig i smaken. Framför allt för att Tim Burtons version av den svarta riddaren aldrig, aldrig varit speciellt bra eller rättvis.

Annons

Geniförklarade regissören Christopher Nolan började sin berättelse i trevande ”Batman Begins”, men precis som i många andra hjälteserier är uppföljaren mycket bättre, främst eftersom man i ettan är tvungen att introducera de olika filmkaraktärerna.

I ”The Dark Knight” presenterar Nolan en version av Gotham City som en skitig, korrupt och mörk mardrömsliknande stad i desperat behov av en rejäl uppstädning - en uppstädning som ska göras den nya omutbara åklagaren Harvey Dent och självklart Batman. Kampen mot maffian går inledningsvis bra, fram tills att den sadistiske maffialedaren Jokern plockas fram ur kortleken och in i krigsleken.

Genom specialeffekter, datoranimering och foto av absolut högsta klass framstår filmen som en av de absolut bästa superhjältefilmerna. Men det är skådespeleriet som gör den till den bästa någonsin.

Även om Christian Bale gör en stabil insats som Wayne/Batman, Gary Oldman som polischef Gordon, Morgan Freeman som Lucius Fox och Michael Caine som butlern Alfred (snacka om ensemble!), spelar avlidna Heath Ledger brallorna av allihopa. Han står helt enkelt i en klass för sig.

I och med ”The Dark Knight” är Tim Burton-versionen och 60-talets Läderlappen utplånade för gott. Äntligen kommer Batman till sin rätt.

Batman - The Dark Knight

Christopher Nolan

Christian Bale, Heath Ledger, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman

Action/Thriller

Warner Home Video

10 december

4/5

 

PETER CARLSSON

Mer läsning

Annons