Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år gammal men fortfarande lysande

/

Kan en film som är över 50 år gammal, inte innehåller någon kärlekshistoria, där huvudpersonen dör inom fem minuter och som är gjord för att visas på stora biodukar vara något för oss som ser på Blue ray eller DVD 2012. Svaret på detta är obetingat ja.

Annons

Det var 50 år sedan jag såg filmen tillsammans med min pappa på någon av Stockholms stora biografer. Minns inte vilken men det kan ha varit Sergelteatern. Vissa av scenerna kommer jag fortfarande ihåg och några minns jag inte. Detta kan bero på att minnet sviker men också på att denna version är en något längre film än originalet, det här är ju en directors cut.

Filmen är dock inte fixad på andra sätt. Den inleds med musik innan de första bilderna visas och även pausmusiken finns med i den upprustade kopian.

Peter O'Toole som Lawrence spelar här tillsammans med legendarer som, Alec Guinness, Anthony Quinn, Omar Sharif som här och inte i Doktor Zjivago gör sig känd i Hollywood.

Ett minus är att filmen nästan helt saknar kvinnor och därmed också kvinnoperspektiv. Men det är en spännande och trevlig film som tar upp kontakten och konflikten mellan den europeiska makthungern och folkets rätt till frihet och den betydelse som Suez-kanalen har för väst.

Den är visserligen 50 år gammal men likväl väldigt sevärd. Dessutom mycket fin skiva extramaterial som följer med i boxen.

Dvd/bd-film: Lawrence av Arabien

Regi: David Lean

Roll: Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Omar Sharif

Genre: Äventyr

Filmbolag: Sony

Dvd-premiär: 14 november

Betyg: 4/5

LENNART LUNDBERG

Mer läsning

Annons