Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnor regisserar SVT-serier

/

Jämställdheten är bristande inom svensk filmproduktion och även på SVT Drama. Det senaste året har 70 procent av de SVT-producerade serierna som sänts varit regisserade av män, rapporterar SVT:s "Kulturnyheterna".

Annons

Enligt Christian Wikander, programchef för SVT drama, är det svårt för SVT att bestämma över långfilmsregissörerna, men SVT:s egna produktioner har man lättare att påverka, och han säger till "Kulturnyheterna" att de i år siktar på att uppnå en könsfördelning som är 40/60 procent mellan kvinnor och män.

Särskilt dålig är könsfördelningen bland regissörerna av en av SVT:s egenproducerade serier - julkalendern - som de senaste elva åren har regisserats av män. Endast två kvinnor har regisserat SVT:s julkalendrar de senaste 20 åren.

Kristina Colliander, programchef på SVT barn och ungdom i Stockholm, säger att de jobbar mycket med könsfördelningen, men just när det gäller julkalendern har de inte varit tillräckligt bra. Hon säger även att problemet är att det satsas för lite på kvinnliga regissörer i samhället och att kvotering kan bli aktuellt.

/TT Spektra

Mer läsning

Annons