Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skygg rockhjälte på besök

Han har kallats den motvillige rockstjärnan.

Han har hyllats, sågats och berört folk sedan slutet av 90-talet.

Annons

I kväll kommer den skygge rockskalden Lars Winnerbäck till Fjällräven Center och för mig personligen ska det bli en kärt återseende av en gammal kompis.

Eller kompis och kompis.

Vi känner inte varandra och har aldrig ens träffats.

Likväl känns det lite som om jag känner honom, även om han högst troligt inte vet om min existens.

Så blir det ibland med artister man följt länge. Jag har bara ett fåtal sådana svenska soloartister, Håkan Hellström, Annika Norlin och Winnerbäck är tre. Popsicle, Eldkvarn och Europe är tre sådana band.

Winnerbäck stiftade jag bekantskap med under sena 90-talet, i och med skivorna "Dans med svåra steg" och "Rusningstrafik". Men det var inte förrän skivorna "Med solen i ögonen" och femstjärniga plattan "Kom" som fanatismen blommade ut på allvar.

Sedan dess har Winnerbäck släppt både mer och mindre lyckade skivor, mer och mindre lyckade låtar och mindre men oftast mer lyckade konserter. Jag har lyssnat på det mesta och även sett ett gäng konserter. De tre spelningarna, på tre dagar, på tre olika scener på Peace & Love 2009 kommer alltid ligga lite extra varmt om hjärtat.

Att Linköpingssonen sedan slutet av 90-talet är högst sparsmakad med att ställa upp på intervjuer gör inte heller mig något, även om det försvårar mitt jobb en aning.

Bakgrunden till mediabojkotten är en intervju Winnerbäck gjorde med en svensk dagstidning i slutet av 90-talet. Tidningen ville träffa honom tillsammans med Skansenexperten Jonas Wahlström för att göra en artikel och som Winnerbäck själv förklarat det i Aftonbladet: "Att just kolla på djur med Jonas var toppen, det skulle jag gärna göra igen. Men när sedan tidningen kom var rubriken "Lasse laddar upp med lemurerna". En stor bild på mig och en lemur. I texten under stod det ingenting. Det var inte så att det var något jobbigt eller fel i texten, det stod verkligen absolut ingenting i den. Det var någonstans där jag bestämde mig för att aldrig utsätta mig för det igen.".

Här snackar vi om en artist med stor integritet och det ska bli riktigt kul att se honom i Modos hockeytempel i kväll.

 

Mer läsning

Annons