Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldkonst möter politik och poesi när Urkult invigs: "Jag gör inga framträdanden som inte är politiska"

På torsdag drar årets Urkult igång. Som vanligt blir det folkfest, föreläsningar, spelningar, aktiviteter för barn och mycket mer. Festivalen inleds också traditionsenligt med eldnatt på torsdagen och i år sker den i samarbete med Mimie Märak.

Annons

Gruppen Act of Emotion står för dans och eldshow.

– Det känns så himla roligt. Jag har uppträtt på Urkult en gång tidigare och det var på den lilla poesiscenen så det känns häftigt att jag kliver från det till den stora invigningen, säger Mimie Märak.

Eldnatten kommer att bjuda åskådarna på magi, musik, dans och eldkonst men i år blir det också ett stort inslag av politik, poesi och punk.

– Jag gör inga framträdanden som inte är politiska. Sysslar en med konst så sysslar en, enligt mig, också oavkortat på med politik. Det är självklart för mig att prata om mänskliga rättigheter och ser det som en extra viktig fråga att lyfta idag, då bla samerna fått flera nya plattformar att synas på.

Under showen kommer Mimie Märak att lyfta det inom sina områden som hon brinner extra mycket för.

– Jag kommer aldrig att kunna representera alla samer, queerpersoner eller feminister. Men jag kan lyfta det jag tycker är viktigt. Vi kommer att prata mycket om mänskliga rättigheter och om samefrågan. Och så kommer det bli mycket kärlek.

Förhoppningen är, enligt henne själv, att kunna nå längre än att inspirera på en konstnärlig nivå. Hon vill även ta chansen att informera, och prata om hur, vad och varför.

– Varje generation har ett ansvar att kämpa för ett mer moraliskt samhälle än det som varit tidigare. Vi behöver sprida ny terminologi och ordentligt med information och det är varje individs ansvar att förmedla det.

Mimie Märak är poet, urfolksfeminist och samisk queeraktivist.

Även publiken kommer bjudas in att delta i showen.

– Jag hoppas att publiken kommer att känna sig manad att dela, precis som i verkliga livet. Det kommer att vara ett samarbete. Det känns fint tycker jag.

Hon vill förmedla och bjuda in till en kamp som är konstant. Vardagsaktivism och vardagskamp kommer därför att vara en del av framträdandet.

– Det är självklart. Jag är redan normbrytande eftersom jag har en normbrytande kropp. Jag är rasifierad då jag är same, är inte normsmal och jag är öppet queer. Det är en het fråga, vad vi ser och vad vi gömmer och redan där är det vardagsaktivism.

Mimie Märak berättar att hon arbetar med showen tillsammans med vänner och familj och att också det är djupt rotat i den samiska traditionen, att göra saker tillsammans, något hon säger stärker upplevelsen ytterligare.

– Jag är väldigt glad. Jag kommer att stå för det som händer på den där scenen och det är häftigt. En fet adrenalinkick. Vardagskampen är alltid den tyngsta och därför något en aldrig ska behöva stå ensam i, vi måste göra det tillsammans.

Mer läsning

Annons