Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dotterns skiva ger Gärdestad nytt liv

/

16 år efter popikonen Ted Gärdestads död ger dottern Sara Zacharias ut skivan "Mot solen". Albumet består av tidigare okända Gärdestad-låtar som hon hittade på sin vind.
– Jag tänkte "herregud, har de legat här i 15 år? ", säger Sara Zacharias.

Annons

I ett kafé vid Odenplan i Stockholm sitter Sara Zacharias. Hon vill inte bli känd och hade helst sluppit att göra intervjuer - ändå ligger en diktafon på bordet framför henne.

– Många älskar att stå framför kameran, men jag är inte bekväm i den rollen, säger hon.

Anledningen till att hon ändå ger intervjuer är debutalbumet "Mot solen". Skivan innehåller tidigare okända låtar av hennes pappa Ted Gärdestad, som var en av Sveriges mest älskade popartister. Sara Zacharias hittade materialet i kartonger på sin vind 2009. På några rullband fanns nio ofärdiga låtar på engelska som låtskrivaren Olle Nyman fick i uppdrag att skriva färdigt.

– Det lät så himla bra när Olle sjöng låtarna. Vi hörde oss för om någon ville ge ut dem men gensvaret blev inte vad vi hoppades på.

Projektet lades på is tills Sara Zacharias bestämde sig för att sjunga låtarna själv. Då nappade skivbolaget Universal, som föreslog att texterna skulle översättas till svenska. Musiken spelades in i Atlantisstudion där även Ted Gärdestad sjöng in sina album.

Men när sången skulle spelas in tog det stopp. Sara Zacharias hade aldrig sjungit offentligt och kände att pressen blev för stor.

– För att få det att funka spelade vi in sången hemma hos mig medan min dotter låg och sov i rummet bredvid, säger Sara Zacharias.

Låtarna låter mycket som Ted Gärdestad. Melodierna hade legendaren redan spelat in på rullbanden som fanns på vinden, men texterna fick Sara Zacharias och Olle Nyman till stor del skriva själva.

– Eftersom jag har sjungit in dem och jobbat mycket med texterna så känns de lite som mina låtar. Men även om texterna aldrig kan bli exakt som om pappa hade skrivit dem så försökte Olle Nyman få dem åt det hållet.

När Ted Gärdestad var i livet skrev brodern Kenneth nästan alla låttexter. Den här gången har han dock inte varit inblandad.

– Nej, det här började som ett kompisprojekt och jag visste ju inte om det skulle bli något av det. Sedan är Olle Nyman en fantastisk låtskrivare, säger Sara Zacharias.

För hennes del är det nu slut på musikkarriären - det är hon "stensäker på". Och snart kommer hon dra sig undan från rampljuset igen.

– Sedan hoppas jag att skivan får ett eget liv och kan rulla på av sig själv.

Fakta Sara Zacharias

• Född: 15 maj 1982 i Stockholm. Dotter till Ted Gärdestad och skådespelerskan Ann Zacharias.

• Gör: Studerar till socionom. Har tidigare arbetat med ungdomar på ett LSS-boende.

• Aktuell: Släppte debutalbumet "Mot solen" som släpps i dagarna.

Karl Dahlén /TT spektra

Mer läsning

Annons